Drasztikusan elhíztak az európaiak a WHO szerint

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában a felnőtt lakosság 59 százaléka túlsúlyos vagy elhízott – közölte kedden az ENSZ szakosított szervezete elhízásról összeállított éves jelentésében.

Forrás: MTI2022. 05. 05. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WHO koppenhágai székhelyű európai részlege szerint a túlsúlyosak aránya a férfiak körében magasabb (63 százalék), mint a nőknél (54 százalék).

A hét és kilenc év közötti korcsoportban a fiúk 29 százaléka túlsúlyos, míg a lányok esetében ez az arány 27 százalék. Összességében a fiatalok 25 százaléka küzd felesleges súllyal, ami jóval magasabb az öt évesnél kisebb gyerekek korcsoportjában mért 8 százalékos aránynál.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlsúly „járványos méreteket” öltött az európai régióban, a felnőtteknél és a fiataloknál is növekvő tendencia figyelhető meg. A WHO európai térségéhez tartozó 53 állam közül egyik sem tart azon cél felé, hogy 2025-re megállítsa az elhízottak arányának növekedését. 

Világösszehasonlításban csak az amerikai kontinensen nagyobb a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében.

A túlsúly nem ismer határokat – hangsúlyozta Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője.

Magyaroroszág a 2016-os referenciaadatok alapján összeállított lista tizedik helyén szerepelt, a túlsúlyosak aránya azonban jelentősen eltér a nők (53,8 százalék) és a férfiak (69,6 százalék) estében.

A WHO a testtömeg és magasság alapján számított testtömegindex (BMI, body mass index) szerint osztályoz: 25 BMI felett túlsúlyosságról, 30 felett már elhízásról beszélnek a szakértők.

A WHO szerint a túlsúlyos és elhízott emberek az átlagosnál jóval nagyobb mértékben szenvedtek a koronavírus-fertőzés következményeitől, esetükben sokkal nagyobb volt a kórházi kezelés szükégessé válása, valamint a betegség halálos kimenetelének kockázata.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentésében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány alatt növekedett a túlsúlyosak aránya a serdülők és gyerekek körében, a karantén és egyéb korlátozások idején ugyanis kevesebbet mozogtak és megváltoztak az étkezési szokásaik is.

A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a túlsúly az egyik legfőbb halálok az európai térségben. Az elhízás egyebek között 13 különböző rákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe, sőt egyes országokban az elkövetkező években leválthatja a dohányzást, mint a rákos megbetegedések fő rizikófaktorát a szervezet adatai alapján.

Az említetteken túl a túlsúly krónikus légúti betegségeket, mint például asztmát, agyvérzést, és más szív- és érrendszeri problémákat, máj- és vesepanaszokat, de mentális problémákat és hátfájdalmat is okozhat.

A WHO jelentésében átfogó – táplálkozási és mozgási kérdésekre is kiterjedő – intézkedéseket javasolt az állami döntéshozóknak, hogy úrrá tudjanak lenni az elhízás jelentette problémákon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.