Komoly hátulütői vannak a gyorséttermi ételek túlzott fogyasztásának

A gyorsétteremben pillanatok alatt tálcára kerül a hamburger vagy a sajtburger nagy adag sült krumplival, cukros üdítővel. Vajon jól tesszük, ha rendszeresen ilyen helyen eszünk?

Forrás: CsupaSport2022. 03. 06. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyorséttermek népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy egyre nyilvánvalóbb, az egészségre nincsen jó hatással, ha hosszabb távon ilyen ételeket fogyaszt az ember. A gyorséttermi fogások ugyanis igazi kalóriabombák: magas a szénhidrát- és a cukortartalmuk, és tele vannak zsírral. Azt az ember viszonylag hamar megtapasztalja, hogy elhízáshoz vezet, ha ilyen ételeken él – de milyen hatása van még a szervezetre?

1. Hiába fogyasztjuk, éhesek maradunk

Bár sok kalóriát visz be a szervezetedbe, tápanyagot alig. Mondhatni, üres ételt fogyasztunk. Lehet, hogy hirtelen azt érezzük, degeszre ettük magunkat, de rövid időn belül elkap az éhség, mert a szervezetünk tápanyagban gazdagabb ételre vágyik.

2. Növeli a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát

Szakértők, orvosok szerint a gyorséttermi ételek olyan vegyi anyagot (PhIP) tartalmazhatnak, amely növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A magas hőfokon grillezett húsokban, marhában, csirkében, halban, sertésben mutatták ki a PhIP-t.

Fotó: Pexels

3. Ödémásodás

A gyorsételek nagyon sok nátriumot tartalmaznak. A túl sok nátrium megköti a vizet a szervezetben, bedagadhatnak, ödémásodhatnak a végtagok.

4. Csontritkulást okozhat

A magas nátriumbevitel miatt a csontok is gyengülnek, ami végül csontritkuláshoz vezethet.

5. Növeli a vesekő, a gyomorrák kockázatának kialakulását

A túl sok nátriumbevitel növelheti a vesekő és különböző vesebetegségek kockázatát. Szakértők szerint a gyomorrák rizikófaktora is nagyobb.

6. Magas koleszterinszint, szívbetegség

A gyorsételek tele vannak telített zsírsavakkal, egy sajtburgerbe például bőségesen jut belőle. Ezek a zsírok növelik a vér koleszterinszintjét, ami a szívnek sem tesz jót, magasabb a szívbetegség kockázata.

7. Romlik a memória

Ha sokszor eszünk gyorsétteremben, és azt vesszük észre magunkon, hogy olykor elfelejtünk valamit vagy nem reagálunk annyira gyorsan, akkor ez összefüggésben lehet az étkezésünkkel. Ahogyan a szívre, úgy az agyra sem hatnak jól a telített zsírok. A memória romlása mellett negatívan befolyásolják az agyműködést.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.