Sport és cukorbetegség – Így étkezhet egészségesen!

A cukorbetegség terápiája három fő pilléren nyugszik: diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer/inzulin. Azonban tudni kell, hogy ha valaki sportos életmódot folytat, érdemes odafigyelnie pár dologra az étkezését illetően.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 26. 9:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy pontosan miket szükséges betartania a betegnek, azt Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa osztotta meg – írja az Origó.hu.

 

A mozgás hatása a vércukorszintre

A rendszeres mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegség terápiájában, így hiba csakis a diétától és a gyógyszertől/inzulintól várni a maximális és tartós hatást. Bármilyen mozgás csökkenti a vércukorértékeket – egészséges egyénekben is –, de diabétesz esetén van egy korai (30-40 percen belüli) és egy kései (7-11 órával később kezdődő és akár órákon át történő) vércukorszint-csökkentő hatás is. Mivel ez sokszor éjszakára esik, erre tudatos étkezéssel és sűrűbb méréssel kell készülni!

Mozgás során az izmaink összehúzódnak, és akkor fokozódik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa – ez pozitív hatással van a vércukor és a vérzsírok szintjére: csökken a HbA1c-érték, javul az inzulinérzékenység.

Mindemellett rendszeres sportolással csökken a testtömeg, ami szintén fontos mozzanat a diabétesz kezelésében.

 

A mozgás elkezdésének ellenjavallatai

Még mielőtt hozzákezdene a mozgáshoz, vegye figyelembe, hogy vannak ellenjavallatok. Ezek a következők:

  • 15 mm/l feletti vércukorszint
  • 24 órát megelőző hypoglikémia
  • súlyos vese-, szem-, idegrendszeri károsodás és szövődmény esetén a nagy intenzitású mozgás ellenjavallt

 

Fontos, hogy a különböző aktivitásoknak (aerob/anaerob mozgásforma) eltérő a vércukor szintre kifejtett hatásuk: az aerob mozgás csökkenti, míg az anaerob mozgás emelheti a glükóz értékét.

  • Aerob mozgásformák: alacsonyabb intenzitású mozgások, mint a kocogás, elliptikus tréner, úszás, aerobic, biciklizés stb.
  • Anaerob mozgásformák: súlyzózás, sprint, nagy intenzitású edzések

Mivel nagyon eltérőek az egyének közötti különbözőségek, a saját reakció alapján kell kidolgozni a megfelelő mozgást és étkezést (ehhez nem árt a szakember). A rendszeresen sportoló cukorbetegek előbb-utóbb kiismerik saját testüket, a vércukorszint jellemző mozgását, így egy idő után magabiztosabban tudnak majd a betegségükhöz és a hozzá tartozó életmódhoz hozzáállni.

 

Más, ha valaki gyógyszeres/inzulinos kezelés alatt áll és sportolni szeretne?

Ha valaki 1-es típusú inzulinos cukorbeteg (vagy 2-e típusú, ám inzulinos) sokkal szigorúbban kell venni, mivel ekkor nagy a hipoglikémia veszélye. Ilyenkor szoros vércukor kontroll szükséges, előtte, közben és utána is mérni kell az értékeket, és alábbi paraméterek alapján eljárni: ilyenkor a testmozgást mindenképpen csak 5 mmol/l feletti érték esetében szabad elkezdeni (ez minden cukorbetegre igaz)! Ha a kiindulási vércukor 5 mm/l alatt van 10-20 g glükóz bevitele javasolt (glükóz hétköznapi neve szőlőcukor).

 

Mikre kell figyelni, ha mozogni szeretne?

  • Ha a vércukor 5-6,9 mmol/l között van, az a kezdeti célérték anaerob edzés esetén, aerob edzés esetén pedig itt is 10 g glükóz javasolt
  • Ha 7-10 mmol/l a szint, az az aerob edzéshez megfelelő célérték
  • 7-15 mmol/ l érték között, ha anaerob mozgást tervezünk számolni kell vele, hogy nem, hogy csökkenni fog, de emelkedhet a vércukor

Egy átlagos testmozgás előtt a hipoglikémia elkerülése érdekében fél órával kb. 15-20 gramm szénhidrát (gyors és lassú kombináltan) javasolt a napi igényen felül.

Aerob mozgás esetén 30 perc alatti edzés közben nem kell szénhidrát pótlás, viszont, ha már min. 1 órás, akkor már 10-15 gramm CH szükséges mozgás közben is. (Ha a tevékenység intenzitása megindokolja akár 20-50 g/óra is).

Drégely Anikó azt tanácsolja, hogy mozgások után fogyasszon alacsony glikémiás indexű szénhidrátot, a máj és az izmok glikogénraktárainak feltöltése érdekében, valamint 20-30 g fehérjét is.

Nagyon fontos, ha hipoglikémiás tüneteket észlel (szédülés, izzadás, remegés, rossz közérzet, ájulásközeli állapot), azonnal abba kell hagyni a mozgást, és glükózt kell fogyasztani! Éppen ezért mindig legyen mozgáskor a cukorbetegnél szőlőcukor, gyümölcslé vagy egyéb gyors felszívódású étel/ital! Súlyos esetben glucagoninjekció szükséges!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.