Így gondozzuk balkonnövényeinket

Fontos, hogy ne várjuk meg növényeink hiánytüneteinek jelentkezését, hanem lombtrágyázással és tápoldatos öntözéssel pótoljuk a tápanyagokat.

Forrás: Szabadföld2022. 06. 03. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balkonnövényeket (például petúnia, muskátli, fukszia stb.) általában különböző méretű edényekben, erkélyládákban tartjuk, aminek következtében a talajukból a tápelemek akár rövid idő (3-4 hónap) alatt is kifogynak. Ilyenkor előfordulhat, hogy a növények levelei sárgulni, fakulni kezdenek. Ebből is tudható, hogy már kevés a tápanyag.

Fontos, hogy ne várjuk meg növényeink hiánytüneteinek jelentkezését, hanem lombtrágyázással és tápoldatos öntözéssel pótoljuk a tápanyagokat.

Így tudjuk a leggyorsabban és a leghatékonyabban elérni, hogy minél szebben díszítsék a balkonunkat.

A növényeknek a legnagyobb mennyiségben három tápelemre van szükségük, amelyeket makroelemeknek nevezünk. Ezek: a nitrogén (N), ami a növekedést, a foszfor (P), ami a gyökeresedést, és a kálium (K), ami a virágzást segíti elő.

A harmonikus tápanyagellátáshoz kisebb mennyiségben mikroelemekre is szükségük van a balkonnövényeknek, aminek eredményeként egészségesebbek, ellenállóképesebbek lesznek a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Amennyiben tápoldatozzuk a növényeinket, célszerű a következőket betartani:

  • márciustól szeptemberig folyamatosan végezzük a tápoldatos beöntözést;
  • mindig az adott növényre vonatkozó tápoldatokkal végezzük a tápanyagpótlást;
  • a tápoldatot ne locsoljuk száraz talajra, mert könnyen károsodhat a növény gyökérzete;
  • ügyeljünk arra, hogy a tápoldat a nedves földre, és ne a növények leveleire, hajtásaira kerüljön;
  • pontosan tartsuk be a tápoldatozás ajánlott dózisát, nehogy növénykárosodás lépjen fel.

Tápoldatozásra, lombtrágyázásra használhatjuk például a Kiskertész Virágözön készítményt, ami általánosan alkalmazható a levéldísznövények táplálására is. Harmonikus tápanyagtartalma elősegíti a dísznövények egészséges fejlődését és növekedését. Javasolt dózisa 10 liter vízhez 100 ml készítmény.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.