Szenzációs felfedezés született a szalonna egészségre gyakorolt hatásáról

Egy szelet nyers szalonna 18,5 milligramm koleszterint tartalmaz. Míg azonban a kutatók korábban azt mondták, hogy az ételekből származó koleszterin közvetlenül emeli a vér koleszterinszintjét, ma már úgy vélik, hogy az összefüggés bonyolultabb – írja az Origo.

Forrás: Origo2022. 08. 23. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táplálékkal bevitt koleszterin nem emeli közvetlenül a vér koleszterinszintjét, ugyanis a szakértők úgy vélik, hogy a telített zsír lehet a fontosabb tényező. A magas koleszterintartalmú élelmiszerek, köztük a szalonna, általában magas telített zsírtartalmúak is. A legtöbb ember számára mértékkel biztonságosan fogyaszthatók a különböző ételek, de a sok szalonna és más magas zsír- és nátriumtartalmú ételek fogyasztása növeli a szívbetegség kockázatát - írja a Magyar Mezőgazdaság.

Mennyi koleszterin van a szalonnában?

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint egy 28 grammos adag nyers szalonna körülbelül 18,5 milligramm koleszterint tartalmaz. Ugyanakkor a pontos mennyiség függ a márkától, az egyén által elfogyasztott mennyiségtől és a szalonna elkészítési módjától.

Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin magasabb vér koleszterinszintet eredményez, de az újabb kutatások szerint nem így van.

Egy 2022-es tanulmány szerint, az étrendi koleszterin nem emeli jelentősen az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy "rossz" koleszterin szintjét. A vér koleszterinszintjére gyakorolt pontos hatása, ha van egyáltalán, továbbra is tudományos vita tárgya. A telített zsírok azonban emelik az LDL-koleszterinszintet. A szalonnában lévő telített zsír még akkor is növelheti a koleszterinszintet, ha annak koleszterintartalma nem.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.