Kiderült, hogy a kivi valóságos csodaszer

Egy 2020-as tanulmány szerint napi két gyümölcs fogyasztása javítja a vitalitás érzését az alacsony C-vitamin-szinttel rendelkező felnőtteknél.

Forrás: ORIGO.HU2022. 08. 15. 19:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és sokféle más vitaminnal, többféle módon támogatja az egészséget - írja a magyarmezogazdasag.hu.

Egy 2020-as tanulmány szerint napi két gyümölcs fogyasztása javítja a vitalitás érzését az alacsony C-vitamin-szinttel rendelkező felnőtteknél.

Ne feledjük, hogy ezeknek a gyümölcsöknek két fajtája van:

A sárga kivi 100 kalóriát, 261 milligramm C-vitamint és 510 milligramm káliumot tartalmaz. A zöld fajta kalóriatartalma alacsonyabb (90 kalória adagonként), káliumtartalma magasabb (462 milligramm), C-vitamin tartalma pedig alacsonyabb (137 milligramm).

A rendszeres szemvizsgálatokon túl, amelyek a szem egészségét támogatják, fontos, hogy más, természetesebb módon is védjük a szemünket a betegségekkel szemben.

Kivis falatok, a diéta alatt is lehet egészségesen bűnözni

Mivel a kivi magas karotinoid-, antioxidáns- és vitamintartalommal rendelkezik, a fogyasztása támogathatja a szem általános egészségét, és védelmet nyújthat a szemmel kapcsolatos betegségekkel szemben.

Különösen a karotinoid, a lutein és a zeaxantin tartalma miatt, melyekből a retina központja, a makula is áll. Ezenkívül a kivi nagy mennyiségű rezet is tartalmaz. A Healthline szerint az idegrendszer megfelelő működéséhez rézre van szükség. A kivi fogyasztása megelőzheti a makula degenerációt a retina újjáépítésével, mivel egy adag (128 gramm) kivi 220 mikrogrammot, a napi ajánlott rézmennyiség 20 százalékát tartalmazza ezekből a karotinoidokból.

Az egészséges emésztőrendszerhez szükségesek az élelmi rostok, mivel támogatják az ideális testsúlyt, növelik az élettartamot, és elősegítik az egészséges bélrendszert. A kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, mely a kutatások szerint az emésztési folyamatok támogatásában játszik fontos szerepet.

Egy 2018-as tanulmány szerint a bolyhos (vagy sima, szőrtelen) kivi héj elfogyasztása 50 százalékkal növelheti a rosttartalmat, 34 százalékkal az E-vitamin mennyiségét, és 32 százalékkal magasabb folsavtartalmat kínál, mintha csak a lédús húst fogyasztanánk.

A bolyhos kivihéj elfogyasztása 50 százalékkal növelheti a rosttartalmat, 34 százalékkal az E-vitamin mennyiségét.

Az élelmi rostok csökkenthetik a szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának esélyét is. Ezek ugyanis segítenek csökkenteni a "rossz koleszterin", más néven alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin szintjét.

Egy vizsgálat adatai szerint a kivi képes csökkenteni a vérnyomást - olvasható az Origo cikkében.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.