időjárás 8°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Ez a koffeinszármazék javítja a gyerekkori rövidlátást

Forrás: Origo.hu
2022.09.30. 10:50 2022.09.30. 11:07
Ez a koffeinszármazék javítja a gyerekkori rövidlátást

A koffein egy anyagcsereterméke, a 7-metilxantin lassítja a gyerekkori rövidlátás rosszabbodását. Dániában 2009 óta használják erre a célra, de most már hosszú távú utánkövetés is igazolja a hatékonyságát – olvasható az Origó cikkében.

Az eredményeket közlő kutatók szerint ha az anyag a nagy klinikai vizsgálatokban is biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, a 7-metilxantin (7-MX) hasznos segítség lehet egy olyan szemprobléma kezelésében, amelyre pillanatnyilag csak elég korlátozott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre.

A gyerekkori rövidlátás rendszerint úgy alakul ki, hogy a szemgolyó túlságosan hosszúra nő, ezáltal az optimális alakjához képest megnyúlik és elvékonyodik. A probléma 6-7 éves korban szokott kezdődni, és egészen 16–20 éves korig rosszabbodhat. A rendellenesség ráadásul egy sor egyéb, a szem egészségét és a látás épségét érintő gondot hozhat magával, mint a makuladegeneráció, a szürke hályog, a zöldhályog, illetve a retinaleválás.

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a koffein egyik anyagcsereterméke, a 7-metilxantin gátolja a szem tengelyirányú (axiális) túlnövekedését. A 7-MX-et ezért Dániában már 2009 óta alkalmazzák a gyerekkori rövidlátás kezelésére. Mostanáig ugyanakkor hiányzott a hatásának hosszú távú utánkövetése, így a kutatók szerettek volna pontos képet kapni arról, hogyan alakul a gyerekkori rövidlátás az évek során azokban, akik 7-MX-kezelésben részesülnek.

A British Journal of Ophthalmology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői ezért 711 gyerek (356 lány és 355 fiú) szemészeti kórtörténetét tekintették át, akiket ugyanazon a dániai szemklinikán kezeltek 2000 júniusa és 2021 januárja között.

A kezelés során valamennyi gyerek átfogó szemvizsgálatban részesült, melynek része volt a szem tengelyirányú hosszúságának mérése. Közülük 624-en szedtek 7-MX tablettákat napi legfeljebb 1200 milligramm (átlagosan 470 milligramm) dózisban, 87-en viszont különböző okokból kifolyólag nem szedtek 7-MX-et.
A kezelés kezdetekor a gyerekek átlagéletkora 11 év volt (a legfiatalabb gyerek hét, a legidősebb 15 éves volt a terápia kezdetén). A szemük tengelyirányú hosszát és rövidlátásuk mértékét átlagosan három és fél évig (legalább 11 hónapig, legfeljebb 9 évig) követték nyomon.

A kutatás során a szemfunkció sztenderd mértékegységét, a dioptriát használták a rövidlátás súlyosságának felmérésére. 

A kísérletbe belépő gyerekek átlagos rövidlátása –2,43 dioptria (D) volt, amely a megfigyelési időszak alatt átlagosan további 1,34 dioptriával romlott. A –3,00 D-t középsúlyos, a –6,00 D-t súlyos rövidlátásnak tekintik. Az átlagos tengelyirányú szemhossz 24,4 milliméter volt kezdetben, és átlagosan 0,21 milliméterrel nőtt évente.

A vizsgálat kimutatta, hogy a 7-MX-kezeléssel összefüggésben lassabban romlott a gyerekek rövidlátása, illetve kisebb mértékben nyúlt meg a szemtengelyük, és a magasabb dózisok hatékonyabbnak tűntek e téren.

Az adatok alapján a kutatók úgy becslik, hogy egy átlagos hétévesnek, aki –2,53 dioptriás rövidlátással jelentkezik be a szemészeten, 7-MX-kezelés nélkül a következő hat év alatt várhatólag további 3,49 dioptriát romlik a szeme, míg napi 1000 milligramm 7-MX szedése mellett a várható romlás csak 2,65 dioptriányi. Az axiális hosszúságot illetően 7-MX nélkül 1,80 milliméteres, napi 1000 milligramm 7-MX-szel 1,63 mm-es növekedés várható ebben a hatéves időszakban.

A szerzők számításai szerint ha egy rövidlátó gyermek 11 évesen kezd napi 1000 milligramm 7-MX-et szedni, az elkövetkező hat év alatt várhatóan 1,43 dioptriát fog romlani a szeme, míg 7-MX nélkül 2,27 D-t, az axiális hosszúság pedig 1,01 milliméter helyett csak 0,84 milliméterrel fog növekedni.

A 7-MX-et szedő gyerekek közül senki sem számolt be mellékhatásról a megfigyelési időszak alatt.

Az eredmények egybecsengenek a korábbi kísérletes munkák következtetéseivel – szögezik le a szerzők, hozzátéve, hogy ez csupán egy megfigyeléses jellegű tanulmány, amely ráadásul nem vett tekintetbe egyéb potenciális befolyásoló tényezőket, mint az örökletes faktorok, a szabadban töltött idő, az etnikai hovatartozás, vagy a közelre nézést igénylő feladatokkal való foglalatoskodás időaránya. Ez a tanulmány ezért nem alkalmas az ok-okozati összefüggés egyértelmű megállapítására; ehhez randomizált vizsgálatra lenne szükség, amelyben a kezelési és a kontroll karra véletlenszerűen osztják el a pácienseket.

Ezzel együtt a cikk az alábbi konklúzióval zárul: 

A gyerekkori rövidlátás kezelésére jelenleg alkalmazott módszerek nem kellően hatékonyak a súlyos rövidlátás kialakulásának megelőzésében, és a 7-MX értékes hozzájárulásnak bizonyulhat a terápiához, amennyiben a jövőbeni randomizált és kontrollált vizsgálatok beigazolják az oksági összefüggést és a szer hatékonyságát.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.