Inhalációs szteroid: csak akkor hat, ha jól használja!

Az asztma nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel a betegeknél panaszmentességet, jó életminőséget lehet elérni.

Forrás: Origo.hu2022. 09. 24. 9:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az asztma kezelése során ún. fenntartó terápiaként elsődlegesen inhalációs szteroidokat használnak, a hatóanyagok így belégzéssel jutnak el a tüdőbe. A beteg tünetei azonban csak akkor fognak javulni, ha a belégző eszközt megfelelően használja. A gyakori hibákra dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa hívta fel a figyelmet – olvasható az Origo cikkében.

A krónikus gyulladás ellen hatnak

Az asztma nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel a betegeknél panaszmentességet, jó életminőséget lehet elérni. Ahhoz azonban, hogy a betegségük ne korlátozza a mindennapokat, a köhögés, légzési problémák ne befolyásolják az éjszakai pihenést, sportolást vagy munkavégzést, a kezelést az orvosi előírás szerint kell folytatni.

Ez azt is jelenti, hogy a légutak gyulladását csökkentő fenntartó kezelésben használt inhalációs szteroidokat naponta alkalmazzuk. 

Ezek segítenek ugyanis megelőzni a hirtelen állapotromlást, a tünetek fokozódását és az asztmás rohamot. Nem elég azonban csak a rendszerességre ügyelni, arra is figyelni kell, hogy az inhalátort megfelelően használjuk, a hatóanyagok ugyanis csak így jutnak a tüdőbe.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy az inhalátorok helytelen használata miatt a kezelés nem lesz eredményes. 

Több tünet jelentkezhet a betegnél, ami több orvosi látogatást, antibiotikumok sokszor felesleges használatát eredményezheti és szájon át szedett szteroidokra is szükség lehet.

A leggyakoribb hibák

• A közelgő iskolakezdés kapcsán két gyakori esetet kell megemlíteni. Az egyik, hogy a fiatalok az iskolában a társaik megjegyzései miatt inkább nem használják az inhalátort, vagy a frissen elköltözött felsőoktatásban tanuló diák egyszerűen megfeledkezik a rendszeresen szedett gyógyszereiről.

• Szintén gyakori hiba, hogy a belégzős gyógyszerrel elért tünetmentességet gyógyulásnak vélik, ezért abbahagyják alkalmazását. A készítményeket a betegnek az előírt dózisban rendszeresen kell szednie, akkor is, ha jobban van, annak érdekében, hogy ezt az állapotot fenntartsa.

• Kisebb gyerekeknek az inhalátor helyes használata szokott gondot okozni, míg idősebbeknél ugyanez már fizikai erő hiányában vagy a korlátozott látás miatt jelenthet problémát.

Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy mivel egy beteg gyakran több inhalátort is használ, az inhalálókészülékek megfelelő használatának irányítása még kritikusabbá válik. 

Nagyon fontos, hogy kiválasszuk számára a megfelelőt és a rendelőben begyakoroltassuk a helyes alkalmazását. A készülékek helyes használatát a kontroll vizsgálatok alkalmával is ellenőrizzük. Eszköz csere esetén szintén fontos az alapos útmutatás.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.