Rákbeteg kutyák kapnak páciensre szabott kezelést

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Forrás: Origo.hu2022. 09. 25. 9:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel – olvasható az Origo cikkében.

Tökéletesítik a magyar immunterápiás módszert

Az Állatorvostudományi Egyetem szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az együttműködés a magyar állam által létrehozott Széchenyi Alapok portfóliócégével egy, a daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás eljárás tökéletesítéséről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról szól.

Az együttműködés célja Hidvégi Máté biokémikus, a humánonkológia kiegészítő terápiájában alkalmazott Avemar feltalálója és Jankovics István virológus által kifejlesztett Lisanext eljárás tesztelése állatokon az Állatorvostudomány Egyetemen, az eljárás közös továbbfejlesztése.

Autológ vakcinát fejlesztenek állatgyógyászati céllal

A projekt keretében daganatos kutyákon a páciensre szabott kezelések zajlanak majd. A vizsgálatok során a kutatók az eltávolított daganatokból tisztított antigént állítanak elő, amelyeket visszajuttatva az állatokba, majd immunsejtjeiket farmakológiailag aktiválva úgynevezett autológ vakcinát fejlesztenek – írták.

Az előzetes vizsgálatok egereken nagyon kedvező eredményekkel zajlottak, a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek 

– tették hozzá. A kutatási projekt során szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve hozzájárulhatnak a humánegészségügyi fejlesztésekhez is – áll a közleményben.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Horváth László, Pr. Dr. Sótonyi Péter, Jobbágy Dénes (forrás: Széchenyi Alapok Facebook-oldala)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.