időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Rákbeteg kutyák kapnak páciensre szabott kezelést

Forrás: Origo.hu
2022.09.25. 09:06 2022.09.26. 12:32
Rákbeteg kutyák kapnak páciensre szabott kezelést

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel – olvasható az Origo cikkében.

Tökéletesítik a magyar immunterápiás módszert

Az Állatorvostudományi Egyetem szombaton az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az együttműködés a magyar állam által létrehozott Széchenyi Alapok portfóliócégével egy, a daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás eljárás tökéletesítéséről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról szól.

Az együttműködés célja Hidvégi Máté biokémikus, a humánonkológia kiegészítő terápiájában alkalmazott Avemar feltalálója és Jankovics István virológus által kifejlesztett Lisanext eljárás tesztelése állatokon az Állatorvostudomány Egyetemen, az eljárás közös továbbfejlesztése.

Autológ vakcinát fejlesztenek állatgyógyászati céllal

A projekt keretében daganatos kutyákon a páciensre szabott kezelések zajlanak majd. A vizsgálatok során a kutatók az eltávolított daganatokból tisztított antigént állítanak elő, amelyeket visszajuttatva az állatokba, majd immunsejtjeiket farmakológiailag aktiválva úgynevezett autológ vakcinát fejlesztenek – írták.

Az előzetes vizsgálatok egereken nagyon kedvező eredményekkel zajlottak, a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek 

– tették hozzá. A kutatási projekt során szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve hozzájárulhatnak a humánegészségügyi fejlesztésekhez is – áll a közleményben.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Horváth László, Pr. Dr. Sótonyi Péter, Jobbágy Dénes (forrás: Széchenyi Alapok Facebook-oldala)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.