időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Megdöbbentő: több millió palack bort hamisítottak a világ egyik leghíresebb borvidékén

Forrás: Origo.hu
2022.11.05. 11:19 2022.11.05. 11:21
Megdöbbentő: több millió palack bort hamisítottak a világ egyik leghíresebb borvidékén

Európában és világszerte fogyasztók százezrei vásároltak hamisított francia borokat Bordeaux-ból, derítette ki a francia rendőrség – olvasható az Origo cikkében.

Borhamisítással vádolták meg a franciaországi Bordeaux régió bortermelőinek és értékesítőinek egy csoportját. A Magyar Mezőgazdaság cikke szerint a rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a piacra került közel ötmillió olyan palack, amely valójában olcsó spanyol bort tartalmazott, nem pedig Franciaország egyik legértékesebb borvidékéről, Bordeaux-ból származó terméket.

A francia borok évtizedek óta nemzetközi presztízsnek örvendenek, emiatt még a legolcsóbb franciaországi bor is többe kerül, mint például a spanyolországi.

Öt bordeaux-i termelő és forgalmazó úgy döntött, hogy hasznot húz ebből az árkülönbségből.

Mint a francia rendőrség megállapította, az egész még 2013-ban kezdődött, amikor sok bordeaux-i termelőnek gyenge szőlőterméssel kellett megküzdenie. A Celliers Vinicoles du Blayais szövetkezet vezetői ezért úgy döntöttek, hogy igénybe veszik egy borforgalmazó segítségét, aki olcsó borokat vásárolt Spanyolországból, literenkénti néhány eurós áron. Ezután palackozta és Celliers Vinicoles du Blayais címkéket ragasztott rájuk. Néhány palackon olyan neves bordeaux-i borvidékek címkéi szerepeltek, mint Saint-Émilion, Pomerol, Saint-Julien vagy Margaux.

Összesen mintegy 4,6 millió palack jutott el a vásárlókhoz 2013 és 2019 között, a csalók ez idő alatt mintegy 4 millió eurót kerestek.

Érdekes módon ez alatt a hét év alatt egyetlen fogyasztó sem vette észre, hogy a megvásárolt bor íze gyanús lenne. De a csalásnak súlyos következményei lesznek, a legalacsonyabb büntetése is komoly pénzbírság, de a vádlottakra hét év börtön is várhat, a rendőrség közlése szerint.

A Bordeaux-i borhamisítási ügy időközben tovább gyűrűzött, és 2021 novemberében további csalásokra derült fény, amelyben több mint 20 bortermelő, különböző iparágak vállalatai, valamint magánszemélyek, köztük még nyugdíjasok is érintettek.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.