Négy hasznos tipp a visszerek ellen

Nemcsak esztétikailag zavaró, de súlyos betegségekhez is vezethet (visszérgyulladás, trombózis), ha nem vesszük komolyan a visszerek okozta tüneteket – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Forrás: Ripost.hu2022. 11. 02. 18:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tünetek:

seprűvéna, pókhálóerek

éjszakai lábgörcs

lábszárfájdalom,

elnehezült lábak

alsó végtagi duzzanat

égő fájdalom

Aki az alábbi csoportok egyikébe tudja magát sorolni, fokozottan figyeljen oda a lábaira! Érdemes évente egyszer szakorvosi kontrollt végeztetnie a megelőzés érdekében.

- túlsúlyos

- várandós

- cukorbeteg

- ülő / álló munkát végez

- sokat vezet autót

- családjában előfordult már a visszér

1. Vitaminok

Táplálkozásunkkal nagy mértékben hozzájárulhatunk az erek állapotának megőrzéséhez. Együnk C- és E vitamin tartalmú ételeket, melyek javítják a keringést és erősítik az érfalakat. Fogyasszunk naponta búzacsírát, olajos magvakat, avokádót, cseresznyét, vagy paradicsomot.

2. Gyógynövények

A visszeres láb kezelésére használjunk vadgesztenyét. Belsőleg kapszula formájában alkalmazhatjuk, külsőleg különböző módokon használhatjuk a vadgesztenye növényi részeit: alkoholos tinktúrát a gesztenye magjából, leveléből is lehet készíteni, majd bedörzsölő szerként alkalmazhatjuk a visszérgyulladások, – tágulatok kezelésére is. 

Lábfürdőt készíthetünk a gesztenye főzetéből, ami kellemesen csillapítja a duzzadt, elnehezült lábak fájdalmát.

3. Mozgás

A nem megterhelő mozgás szintén fontos azok számára, akik visszeres panaszokkal küzdenek. Ha tehetjük, rendszeresen járjunk el úszni, ami több szempontból is jótékonyan hat lábainkra. 

A vízben kisebb terhelés jut a lábakra, így kisebb a lábakra nehezedő véroszlop súlya, illetve a ritmusos lábmozgás működteti az izompumpát, ami a vénákban keringeti a vért. A visszerek kiürülését segíti a víz nyomása és annak alacsony hőmérséklete is.

Munka közben is figyeljünk oda arra, hogy rendszeresen mozgassuk lábainkat, ezzel serkentve a vérkeringést.

 Pár perces lábkörzés, helybenjárás, vagy egy könnyed séta biztosítja lábaink számára a szükséges mozgást.

4. Gyors segítség

Ha jelentkeznek a tünetek, de mégis folytatnunk kell a mindennapi tevékenységeinket, pl. egész nap állnunk kell, akkor is van segítség. A kompressziós harisnya használata csökkenti a vénás nyomást, így megakadályozza a visszeresség terjedését. A harisnya felvételekor figyeljünk arra, hogy ne legyen nyomás a vénákon. Azaz reggel, ébredés után húzzuk a lábainkra, amikor vízszintesen pihentek lábaink – tette hozzá a lap.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.