Rákot okozhat a hajegyenesítés

Meghökkentő tanulmány látott napvilágot.

Forrás: Metropol2022. 10. 31. 16:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval nagyobb a méhrák kialakulásának esélye azoknál a nőknél, akik vegyszereket használnak a hajuk kiegyenesítésére. A lap szerint kétszer akkora eséllyel kap az a nő rákot, amelyik kémiai anyagokkal egyenesítteti a haját, mint az, aki maximum hajvasalót használ – olvasható a Metropol cikkében.

A Journal of the National Cancer Institute c. folyóiratban megjelent kutatás szerint az egyes hajegyenesítésre gyártott termékek közül sok károsíthatja az endokrinrendszert, ami később mell- és petefészekrákot okozhat.

A Ripost megjegyzi, hogy korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták már az ilyen készítményekben lévő endokrinkárosító anyagokat (például a parabéneket és a biszfenolt) a termékenységi zavarokkal. Érdekesség, hogy ezeknek a vegyszereknek a használata komoly egészségügyi kockázatot jelent a fodrászatban dolgozók számára is, mivel a formaldehidgőz belélegzése ugyancsak súlyos tüneteket okozhat.

Mint ahogyan a portál rámutat, az állandó hajegyenesítés hosszú távon roncsolja a frizurát, ráadásul nem túl jó megoldás az egyenes hajviselethez sem. 

A fodrászok közül éppen ezért a legtöbben a keratinra, kollagénre vagy a különböző fehérjés megoldásokra esküsznek.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.