A kisebb nátha még beleférhet – de miért nem szabad lázasan sportolni?

Majd kiizzadjuk! – vélekednek sokan, holott oda kell figyelni, nehogy még nagyobb legyen a baj – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 10. 31. 15:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan munka, család, gyereknevelés mellett is rendszeresen sportolnak – nem hiába mondják, a hősök köztünk járnak. Ugyanakkor vigyázni kell, nehogy a hősiesség hősködésbe csapjon át, amikor betegen sem akarjuk kihagyni az edzést.

Az elmondhatatlanul sok hasznos eredményén túl a sportolás segít megelőzni a megfázást is. A szakemberek szerint a heti ötszöri, legalább harmincperces, közepesen intenzív mozgás segít elkerülni a felső légúti fertőzéseket, de azért a hideg, esős időben könnyedén meg is lehet fázni. Ha pedig betegek vagyunk, akkor ne sportoljunk!

Ha a náthát nem kíséri torokfájás, rossz közérzet és főleg láz, érdemes beiktatni egy-egy sétát, és a nordic walkinggal sem muszáj felhagyni. Az ennél intenzívebb, megerőltetőbb mozgás azonban káros a szervezetnek, ezért kerüljük.

Az pedig alapvetés, hogy lázasan nem sportolunk: a láz miatt egy hétig mindenképpen érdemes a mozgást kihagyni.

A biológiai háttere ennek – ahogyan a Webbeteg.hu írja –, hogy a sport elősegíti a vírusok terjedését a szervezetben, amelyek legrosszabb esetben a szívet is veszélyeztethetik, gyulladást okozhatnak. A legyengült immunrendszer a vírusfertőzés miatt fokozott működésbe kezd, viszont ebben az állapotban valójában nem tudja felvenni a harcot a vírusokkal. 

Ráadásul ha betegen sportolunk, dupla stresszhatás éri a szervezetet – a mozgás az egészséges szervezetnek alapvetően nem jelent stresszt, de betegen igen, és a fokozott működés is megterheli.

Tévhit, hogy a betegséget elégséges mozgással ki lehet izzadni, nincs olyan adat, amely ezt alátámasztaná.

Ellenben a tapasztalat amellett szól, hogy ha erősebb megfázással, súlyosabb betegséggel küzdünk, pihenjünk, maradjunk az ágyban. Ne sportoljunk, ha fáj a torkunk, nehezünkre esik nyelni, folyik az orrunk, köhögünk.

Érdemes türelmesnek lenni, hiszen ha komolyan vesszük a betegséget, és minél többet teszünk a gyógyulásért, hamarabb kezdhetünk el ismét sportolni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.