Itt vannak a pontos számok: így ellensúlyozhatjuk az ünnepi kalóriabevitelt mozgással

Összegyűjtöttük, hogyan érdemes ellensúlyozni a különböző karácsonyi különlegességek kalóriatartalmát sportolással.

Magyar Nemzet
Forrás: Csupasport.hu2022. 12. 30. 8:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte lehetetlen kikutatni, hány kalóriát égethettünk el a karácsonyfa feldíszítésével – hosszas keresés után lelt rá a megoldásra a Csupasport.hu, bár abban nem volt sok öröm, ugyanis 85 kalóriát – derítette ki a portál. 

Ennyit égetünk el nagyjából egy félórás fadíszítéssel, ami persze még mindig majdnem kétszer annyi, mint fél óra ajándékcsomagolás vagy sorban állás – viszont ha csak gondolni merünk a karácsonyi menüre, máris semmivé válik a fadíszítés hatása. 

A 85 kalória ugyanis nagyjából tíz deka sült édesburgonyának felel meg, de már tíz deka pulykasült is 149 kalória.

Egy kiadós karácsonyi vacsora könnyen kitehet 2000 kalóriát, sőt a családdal töltött ünnepen 4-5000 kalóriát is elfogyaszthatunk, amit csaknem egynapos gyaloglással tudunk kompenzálni.

Persze karácsonykor kicsit lehet bűnözni, de azért nem muszáj púposra pakolni a tányérunkat.

Ennek kapcsán a lap a „szakhonlapok” kalóriaszámláló cikkeit vetette össze. Kezdjük az úszással és egy közepesen nehéz karácsonyi menüvel. A pulykából, sült burgonyából, zöldségekből, kolbászból, baconből és szószokból álló vacsora 956 kalóriát tesz ki, ami csak 75 perc úszással dolgozható le. 

Egy szelet karácsonyi sütemény fél óra hátúszást „ér”, egy adag sajt és keksz már háromnegyed óra lassú úszás, a puding, a tészta és a hozzá tartozó öntetek „ellenértéke” is 45 perc, csak éppen gyorsúszásból.

Ha pedig egy átlagos, különböző csokikat tartalmazó dobozt is el akarunk tüntetni, akkor 80 perc úszással számoljunk.

Egy szelet sütemény „ellenértéke”: 28 perc futás (Fotó: Pexels)

A bringázásban is kaptunk néhány érdekes számot. Miden egyes falat pizza öt perc kerékpározással tüntethető el, a kolbászoknál ugyanez a szám nagyobb harapásonként tíz perc, a kis adag földimogyoró pedig 28 percet jelent! Három kiskanálnyi tejszínhab 27 perc, míg egy adag csokoládés mogyoró 55, és inkább ne is számoljunk tovább… 

A csokipuding 50 percet „ér”, viszont a friss gyümölcssaláta csak húszat.

Ha pedig az úszás és a kerékpározás helyett a futást választanánk, egy pohár pezsgő nyolc perc, 5 deka sózott földimogyoró 27, tíz darab kis csokoládé 31, a sajt-keksz összeállítás pedig 45 perc futással kompenzálható. Ehhez képest az egy szelet sütemény ellenértéke, a 28 perc futás szinte ajándék, a végére meg már csak annyit tennénk hozzá, hogy az 1500 kalóriás – tehát karácsonyi mércével mérve szinte átlagos – vacsora 2 óra 10 perc futást követel meg.

Az eredeti, teljes írás Kalóriakörkép: mennyit ússzunk, bringázzunk és fussunk a sütik után? címen a Csupasport.hu oldalon olvasható. 

Borítókép: Egy pohár pezsgőt nyolc perc futással tudunk „semlegesíteni” (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.