időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Hogyan lehet okosan a futás felé terelgetni a kicsiket, hogy megszeressék a sportot?

Forrás: CsupaSport
2022.11.17. 11:43 2022.11.17. 17:42
Hogyan lehet okosan a futás felé terelgetni a kicsiket, hogy megszeressék a sportot?

Erről számolt be Muladi-Piros Gabriella korosztályos duatlon-világbajnok, aki maga is edző és édesanya – olvasható a CsupaSport cikkében.

Muladi-Piros Gabriella szerint a gyerekek esetében a legfontosabb, hogy szeressék, amit csinálnak. A sport szeretetének magját a szülők tudják elültetni bennük. Egy kicsi gyereknél még a játékosság a lényeg, semmit sem szabad erőltetni, mert azzal éppen az ellenkezőjét érjük el. Mindent csak játékos formában, szépen, fokozatosan, amilyen a gyerek befogadóképessége.

Olyan, kifejezetten gyereknek szervezett futóversenyekre vigyük őket, ahol jól érzik magukat, és nekik megfelelő táv.

Túl nagy távokkal nem szabad terhelni egy kisgyereket. Ha van lehetőség rá, olyan versenyre nevezzük be, ahol nem hirdetnek ki első, második és harmadik helyezettet, hanem a végén mindenki megkapja a befutóérmet.

Mindenekelőtt nagyon fontos lehet, hogy négy-öt éves korában minden gyerek megtanuljon úszni. Egyrészt azért, hogy a vízbiztonsága kialakuljon, másrészt hogy mind kardioszempontból, mind izomzatilag nagyon jó alapot kapjon. 

Lehetőség szerint próbáljon ki több sportágat, a lényeg, hogy rendszeresen mozogjon. 

Ha futásról van szó, olyan lehetőséget érdemes keresni, ahol megkapja a megfelelő alapokat, ahol kornak megfelelően foglalkoznak erősítéssel, előkészítéssel, ahol megvannak a rávezetőgyakorlatok, és ahol nemcsak futtatják a gyerekeket, hanem az edzésbe beépülnek játékos elemek is, mint az ugrás, a szökdelés, a sorverseny, a futóiskola.

Ha ezek az alapok megvannak, akkor érdemes elkezdeni a futást. Ez körülbelül tízéves korra tehető.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.