Hogyan lehet okosan a futás felé terelgetni a kicsiket, hogy megszeressék a sportot?

Erről számolt be Muladi-Piros Gabriella korosztályos duatlon-világbajnok, aki maga is edző és édesanya – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 11. 17. 11:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muladi-Piros Gabriella szerint a gyerekek esetében a legfontosabb, hogy szeressék, amit csinálnak. A sport szeretetének magját a szülők tudják elültetni bennük. Egy kicsi gyereknél még a játékosság a lényeg, semmit sem szabad erőltetni, mert azzal éppen az ellenkezőjét érjük el. Mindent csak játékos formában, szépen, fokozatosan, amilyen a gyerek befogadóképessége.

Olyan, kifejezetten gyereknek szervezett futóversenyekre vigyük őket, ahol jól érzik magukat, és nekik megfelelő táv.

Túl nagy távokkal nem szabad terhelni egy kisgyereket. Ha van lehetőség rá, olyan versenyre nevezzük be, ahol nem hirdetnek ki első, második és harmadik helyezettet, hanem a végén mindenki megkapja a befutóérmet.

Mindenekelőtt nagyon fontos lehet, hogy négy-öt éves korában minden gyerek megtanuljon úszni. Egyrészt azért, hogy a vízbiztonsága kialakuljon, másrészt hogy mind kardioszempontból, mind izomzatilag nagyon jó alapot kapjon. 

Lehetőség szerint próbáljon ki több sportágat, a lényeg, hogy rendszeresen mozogjon. 

Ha futásról van szó, olyan lehetőséget érdemes keresni, ahol megkapja a megfelelő alapokat, ahol kornak megfelelően foglalkoznak erősítéssel, előkészítéssel, ahol megvannak a rávezetőgyakorlatok, és ahol nemcsak futtatják a gyerekeket, hanem az edzésbe beépülnek játékos elemek is, mint az ugrás, a szökdelés, a sorverseny, a futóiskola.

Ha ezek az alapok megvannak, akkor érdemes elkezdeni a futást. Ez körülbelül tízéves korra tehető.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.