A Liu fivérek megtörték a csendet, mindent a nulláról kezdenek

Augusztusi távozása óta először szólalt meg Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Az olimpiai bajnok Liu fivérek a Nemzeti Sportnak adott interjúban vázolták, mi vezetett odáig, hogy kérvényezték az országváltást. Érdekes, hogy Kína szóba sem került.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 11. 17. 8:15
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang short track
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolya 2022-es pekingi téli olimpia Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak a pénzügyi kérdések rendezése maradt hátra, de lényegében eldőlt: Magyarország két, még aktív téli olimpiai bajnoka a jövőben nem magyar színekben versenyez. A augusztusban költöztek Kínába, hogy továbbra is Csang Csing Lina irányítása alatt készülhessenek, azóta pedig most szólaltak meg először helyzetükről. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang elmondása alapján a magyar válogatott szakmai stábjában bekövetkezett változások vezettek a döntésükhöz.

Liu fivérek
Amikor még minden rendben volt: a Liu fivérek ezt a csapatot tartották volna meg (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

– A szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra, nincs megoldva – vagy legalábbis nem az előző években megszokott színvonalon – a csapat irányítása, nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára. Fájlaljuk azt is, hogy a szövetség eltitkolta, hogy Dzse Szu Csunnal csak rövid távú szerződést kötött, olyat, amely nem tart a következő olimpiáig. Megingott a bizalmunk a szövetségben, bizonytalanná vált a jövőnk, okkal vetődött fel bennünk, miként tudjuk így hozni az újabb sikereket, hogyan tervezzünk így Milánóig – fogalmazott kritikusan a Nemzeti Sportnak Liu Shaolin Sándor.

A MOKSZ tudomásul vette a Liu fivérek döntését, viszont a két sportoló hároméves felkészülésére fordított összeg visszafizetését még elvárja tőlük.

– Úgy határoztunk Ádóval, ha a magyar szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor mi magunk álljuk. Még akkor is, ha nem értünk egyet vele, s ha a rövid pályás gyorskorcsolyázás nemzetközi történetében sincs példa hasonlóra. Nem kis összegről van szó, ezért időre van szükségünk ahhoz, hogy maradéktalanul meg is tegyük – mondta Shaolin.

Érdekes módon Kína szóba sem került az interjúban, sőt a Liu fivérek úgy fogalmaztak, nem tudják még, melyik ország színeiben folytatják.

– Úgy megyünk egy új országba, hogy nem vagyunk senkik, hogy a válogatóversenyeken igyekszünk kiharcolni a helyünket. Hiába vannak eredményeink korábbról, a nulláról kezdjük újra – fogalmazott Liu Shaoang.

Borítókép: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor éppen Kínában, a pekingi olimpián versenyeztek utoljára együtt magyar színekben (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.