időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

A Liu fivérek már rég az országváltás mellett döntöttek

Magyar Nemzet
2022.11.10. 14:01 2022.11.10. 15:03
A Liu fivérek már rég az országváltás mellett döntöttek

Csütörtökön ülésezett a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség elnöksége. A MOKSZ tájékoztatása alapján a szervezet tudomásul vette, hogy két olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázónk, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a továbbiakban nem kívánnak magyar színekben versenyezni.

A Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség csütörtöki ülésén eldőlt: a MOKSZ nem gördít komoly akadályokat a két klasszis rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltása elé.

A szövetségi tájékoztatás alapján a két sportoló október 30-án jelezte írásban, hogy nem kívánja aláírni sportolói szerződését a következő olimpiai ciklusra – ennek hiányában nem tudnak magyar színekben versenyezni.

A MOKSZ által idézett levélben Liuék korábbi egyeztetések írásbeli megerősítését említik, azaz a döntésük már korábban megszülethetett, noha augusztusban, Kínába költözésükkor még egyáltalán nem ezt kommunikálták.

A MOKSZ elnöksége határozatban vette tudomásul a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang és bátyja, a szintén 2018-as aranyérmes váltótag Liu Shaolin Sándor döntését, ami azt jelzi, hogy nem gördít komoly akadályt a sportolók elé, akik a jövőben minden bizonnyal kínai színekben versenyeznek majd.

Ugyanakkor a sportági szövetség nem teljesítette a Liu fivérek minden kérését, a felek között 2019-ben aláírt szerződés alapján visszafizetési kötelezettségük lesz a sportolóknak, noha ők mentességet kértek. Bár a szövetség hivatalos tájékoztatójában nem szerepel összeg, fejenként száz-százötvenmillió forintról lehet szó.

A szövetség döntései nem keltettek meglepetést, a MOKSZ elnöke, Kósa Lajos a Nemzeti Sportnak adott interjújában már előre jelezte mindezeket várható forgatókönyvként.

– A Liu testvéreknek örök hálával tartozunk, hiszen az ő vezetésükkel nyertük meg Magyarország első téli olimpiai aranyérmét, nekik köszönhetünk számtalan további sikert – hangsúlyozta Kósa, aki szerint a sportág hazai jövőjét a testvérek távozása ellenére nem kell félteni. – Nagyon sajnálom, hogy ezt a döntést hozták, de hasonlót megélt más sportág is, amikor visszavonult egy aranygeneráció – amikor ez megtörtént férfi vízilabdában, nem kezdtük el temetni a vízilabdát, ahogyan a korcsolyasportot sem kell. Vannak fiataljaink, akik már eddig is szép eredményeket értek el, innentől őket kell menedzselnünk. Nem gondolom, hogy vége a korcsolyasportnak Magyarországon.

Borítókép: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor éppen Kínában, a pekingi olimpián versenyeztek utoljára együtt magyar színekben (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.