Az erdőfürdőzés gyógyír lehet testnek és léleknek is

Nem hiába nevezik a stresszt a XXI. század népbetegségének. Túlpörgetett világunkban nemcsak a dolgozó emberek életét nehezíti meg, a fiatalokat és az időseket sem kíméli, ráadásul számos súlyos mentális és fizikális betegségnek is a forrása. Kezelésének egyik legújabb módja a japánoktól indult erdőfürdőzés, azaz a természetben töltött minőségi idő, amely a kutatások szerint csökkenti a stresszt, helyrebillenti a vérnyomást és erősíti az immunrendszert – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 02. 17. 16:30
null
A fáknak gyógyító ereje van. Valkó Zsuzsanna felhagyott az angoltanítással, és lett az első erdőfürdő-vezető Magyarországon Fotó: Németh András Péter Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Portugália dombjait, ameddig a szem ellát, örökzöld eukaliptuszerdők borítják. Felnézek az alagútként fölém magasodó lombkoronákra. A délutáni napfény aranydárdákat szúr a földbe, a hosszúkás leveleken még ott ül a tegnapi eső, és a fák törzséből felszálló friss, nyers illatot sem nyomja el a fel-feltámadó szél. Mélyen beleszippantok a levegőbe, és hagyom, hogy a természet közelsége ellazítson, energiával töltsön fel. Megmerítkezem az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben, erdőfürdőzöm éppen.

Az erdőfürdőzés tükörfordítása a japán sinrin-jokunak, melyben a sinrin erdőt, a jaku pedig fűrdőzést jelent
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku olyan stresszcsökkentő, relaxációs program, amelynek segítségével megpróbálunk tudatosan jelen lenni a természetben, és érzékszerveink aktivizálásával kapcsolódni hozzá, eggyé válni vele. Az alkalmazott gyakorlatok szelíden, de hatékonyan terelik az embert a lelassulás és az éber jelenlét felé anélkül, hogy ezt bármilyen módon erőltetnénk.

Megfigyelve környezetünket, ellazulhatunk
Fotó: Balogh Boglárka / SZABADFOLD.HU

Magát a kifejezést 1982-ben Japán akkori erdészeti és halászati minisztere találta ki marketingcéllal, hogy így csábítson turistákat az ország erdeibe, ám később egyre több kutató, köztük Mijazaki Josifumi, a Csiba Egyetem Környezeti, Egészség- és Tereptudományi Központjának igazgatóhelyettese kezdte el vizsgálni az erdők egészségre, az általános jóllétre gyakorolt élettani és pszichológiai hatását.

A fáknak gyógyító ereje van. Valkó Zsuzsanna felhagyott az angoltanítással, és lett az első erdőfürdő-vezető Magyarországon
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

Mijazaki 24 erdőben végzett kísérletei azt bizonyították, hogy míg a városi élet, az épített környezet észrevétlenül túlterheli a szervezetet, folyamatosan stresszes állapotban tart bennünket, ezáltal gyengítve az immunrendszerünket, addig a természetben eltöltött kétórás séta jelentősen csökkenti a mindennapi élet során megemelkedett stresszhormon-, vagyis kortizolszintet és a vérnyomást is. Emellett rendben tartja a vércukorszintet, javítja az anyagcserénket és a vérkeringést, koncentrációs képességünkről nem is beszélve.

Az erdőben lassítva érezni az energiákat, amelyekből idővel nekünk is juthat
Fotó: Balogh Boglárka / SZABADFOLD.HU

Az erdőfürdőzés atyja szerint az erdő azért van ránk ilyen regeneráló hatással, mert szervezetünk az evolúció során, azaz évmilliókon át alkalmazkodott a természethez, csupán az iparosodás utáni évszázadoktól fogva élünk városi környezetben. A gének azonban két-háromszáz év alatt nem tudtak megváltozni, ezért a zöldhöz szokott testünk a közlekedési eszközök és a négy fal közé zártságot igencsak megsínyli.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Babával is lehet kényelmes a túrázás

A kifejezetten túrázáshoz készített babahordozókkal a kicsiket is magunkkal vihetjük kirándulásainkra, de fontos, hogy mindenképp körültekintően válasszunk – írja a Csupasport.hu.

Ha kisbaba születik a családba, sokan hajlamosak feladni addigi életvitelüket, hobbijaikat. Utóbbit, különösen a túrázást, márpedig nem fontos hanyagolni, a kifejezetten túrázáshoz kifejlesztett babahordozók alkalmasak, hogy az egész család együtt túrázhasson.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.