Borfesztivál: kis horvát borkalauz

A csütörtökön kezdődő XXI. Budavári Borfesztivál díszvendége Horvátország. Kis kalauzunkkal könnyebb lesz tájékozódni a horvát borászok standjainál.

Pósa Árpád
2012. 09. 13. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számtalan kisebb borvidékre osztott horvát bortermő területeket első lépésben elegendő két nagy régióban megkülönböztetni: Dél a tengerpart, Észak pedig a kontinens, azaz minden egyéb.

Északi, hűvös elegancia

Kezdjük Északon: a klíma jobban kedvez a fehér szőlők termesztésének, a Zágráb körül vagy északabbra, netán Szlavóniában vagy a Duna mellett készült fehérek illatosabbak, ropogósabbak tudnak lenni. A legelterjedtebb fajta – csakúgy mint Magyarországon – a grasevina (tükörfordításban borsóka), amit mi olaszrizlingként ismerünk. Dalmáciában csak a legügyesebb borászok tudják megőrizni boraikban ezeket a jellemzőket. Északon kiváló kései szüretelésű édes borok is készülnek, nem tévesztendők össze a dalmát prosekkel, ami egy szesszel felerősített erjedő must.

Sokszoros napfényben fürdő déli fürtök

A déli forróság és a karszt viszont kifejezetten a kék szőlőknek, azaz a vörösboroknak jelent előnyt. Vélhetőleg nem véletlen, hogy a horvátok nem vörösbort mondanak, hanem feketét. A veresek közül a dingac jelenségről külön szólunk, mellette figyelmet kell szánni a postupnak (a szó eljárást jelent amúgy, de ennek semmi köze a borhoz). A dalmát fehér borok közül a legismertebb a posip és az istarska malvazija, azaz isztriai malvázia. Mélyebb – aranysárga – szín, visszafogottabb illat, kerekebb íz várható tőlük. Persze borászattól borászatig változhat a stílus.

 

A Dingac nem bor, hanem borvidék

A legismertebb horvát borvidék nevét gyakran borfajtának vélik a turisták. A Dingacról származó borok ugyan kiválóak, a név mégis az első horvát borvidéket jelenti (1961-ben kapott önálló jogot). A Peljesac-félszigeten található, hegyes, kopár, ám a tenger víztükréről többszörös napfürdőt élvező tőkéken a Plavac mali (azaz Kis kék) fürtjei érlelődnek. Ami nekünk Tokaj, az a horvátoknak Dingac. A legvédettebb termőhely. Testes, sűrű borok jellemzik, szinte harapni lehet. A tengerparton és a borfesztiválon is napnyugta után ajánlott.

A borfesztivál horvát négyes fogata

Kis horvát–magyar szótár a boros címkék böngészéséhez:

Vrhunsko vino – prémium bor, kvalitetno vino – minőségi bor, stolno vino – asztali bor.

Suho – száraz, polusuho – félszáraz, slatko – édes, bijelo – fehér, crno – vörös, rosa – rosé.

A budai Várban a bőség édesen kínzó zavarával küzd minden borbarát. Mit és mennyit kóstolni a sok száz, több mint ezer borból. A világ minden borát nem tudjuk megkóstolni, de törekednünk kell rá (mintha valahonnan ismerős lenne a gondolat ). A horvát standoknál a következőre javasoljuk szűkíteni a tobzódást: egy fehér grasevina némi paski sir (azaz Pag szigetről származó érett, diós jellegű sajt) vagy ha akad grillezett tengeri hal kíséretében, majd később egy-két korty dingaci plavac mali, természetesen horvát sonka (azaz levegőn legalább 1 évig szárított prsut) kedélyes társaságában.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.