A számtalan kisebb borvidékre osztott horvát bortermő területeket első lépésben elegendő két nagy régióban megkülönböztetni: Dél a tengerpart, Észak pedig a kontinens, azaz minden egyéb.
Északi, hűvös elegancia
Kezdjük Északon: a klíma jobban kedvez a fehér szőlők termesztésének, a Zágráb körül vagy északabbra, netán Szlavóniában vagy a Duna mellett készült fehérek illatosabbak, ropogósabbak tudnak lenni. A legelterjedtebb fajta – csakúgy mint Magyarországon – a grasevina (tükörfordításban borsóka), amit mi olaszrizlingként ismerünk. Dalmáciában csak a legügyesebb borászok tudják megőrizni boraikban ezeket a jellemzőket. Északon kiváló kései szüretelésű édes borok is készülnek, nem tévesztendők össze a dalmát prosekkel, ami egy szesszel felerősített erjedő must.
Sokszoros napfényben fürdő déli fürtök
A déli forróság és a karszt viszont kifejezetten a kék szőlőknek, azaz a vörösboroknak jelent előnyt. Vélhetőleg nem véletlen, hogy a horvátok nem vörösbort mondanak, hanem feketét. A veresek közül a dingac jelenségről külön szólunk, mellette figyelmet kell szánni a postupnak (a szó eljárást jelent amúgy, de ennek semmi köze a borhoz). A dalmát fehér borok közül a legismertebb a posip és az istarska malvazija, azaz isztriai malvázia. Mélyebb – aranysárga – szín, visszafogottabb illat, kerekebb íz várható tőlük. Persze borászattól borászatig változhat a stílus.
A Dingac nem bor, hanem borvidék
A legismertebb horvát borvidék nevét gyakran borfajtának vélik a turisták. A Dingacról származó borok ugyan kiválóak, a név mégis az első horvát borvidéket jelenti (1961-ben kapott önálló jogot). A Peljesac-félszigeten található, hegyes, kopár, ám a tenger víztükréről többszörös napfürdőt élvező tőkéken a Plavac mali (azaz Kis kék) fürtjei érlelődnek. Ami nekünk Tokaj, az a horvátoknak Dingac. A legvédettebb termőhely. Testes, sűrű borok jellemzik, szinte harapni lehet. A tengerparton és a borfesztiválon is napnyugta után ajánlott.
A borfesztivál horvát négyes fogata
Kis horvát–magyar szótár a boros címkék böngészéséhez:
Vrhunsko vino – prémium bor, kvalitetno vino – minőségi bor, stolno vino – asztali bor.
Suho – száraz, polusuho – félszáraz, slatko – édes, bijelo – fehér, crno – vörös, rosa – rosé.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!