Borfesztivál: Kóstoljunk hungarikumokat!

Különleges borkóstoló programot, egyben budavári sétát szervezhet magának a Borfesztivál látogatója, ha a hungarikumok forrását követi.

2012. 09. 15. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budavári borfesztivál hungarikum túrájához a Szent György tér (a sikló felső állomása) felőli érkezést javasoljuk. A kapun belépve, a lépcső aljában a Halászó fiú teraszra érkezünk, ahol a tokaji borászatok töltik be a teret. Az édes borokba a séta és a borsor elején még ne bonyolódjunk bele, kezdjünk egy friss, illatos, száraz hárslevelűvel!

Alföldi hungarikumok a teraszon

Míg az első borunkat ízlelgetjük, átérünk a Savoyai teraszra, ahol több jeles alföldi borászt találhatunk, kínálatukból nem hiányozhat sem az irasi olivér, sem a cserszegi fűszeres. Bódító illatok, frissítő kortyok.

A kis alagúton át a Hunyadi térre érünk, ahol badacsonyi borászok standjait láthatjuk: kérjünk egy pohárka olaszrizlinget (ez nem éppen hungarikum, de a legelterjedtebb fajta Magyarországon) , nehogy szárazon kelljen elsétálnunk a mintegy 50 méterre, balra következő újabb célpontig. Az Oroszlános udvarban előbb keressünk egy somlói borászatot, és férfias juhfarkkal zárjuk le a fehér borok sorát.

Sopron és Szekszárd

Bűnbeejtően gyümölcsös kékfrankos rozét kérhetünk a soproni borászoktól, pontosabban poncichterektől. Csak karnyújtásnyira található a szekszárdi pincesor. Itt érdemes egy kadarka rozéval folytatni – ne lepődjenek meg, ha a borászok fuchsliként (a német név a róka színére utal) emlegetik majd.

Még helyben el lehet kezdeni az ismerkedést a vörösborokkal. Ha már Szekszárd, egy tüzes kadarka illene a sorba. A zárt tér elhagyása előtt vissza lehet kanyarodni a soproniakhoz egy kékfrankos erejéig (ez sem igazi hugarikum, de a leggyakoribb kékszőlő és vörösbor kis hazánkban). A Hunyadi térre érünk vissza, balra a villányi korzó, egy portugieser édesítse meg gyönyörködésünket a nyugati kilátásban. És végül, a tér belső oldalán, az Egri csillag sétányon zárjuk a sort egy feketés bíbor, testes bikavérrel.

Következik az átkelés az átjárón, vissza a tokajiak udvarába, mert jöhetnek az édes borok. Bódítóan illatos édes szamorodni és egy-két mézes, barackos aszú zárhatja a sort.

A fenti kirándulást érdemes két főnek bejárni, több okból is. Az egyik: ketten meg lehet vitatni a tapasztalatokat. A másik: meg lehet osztani a kóstolók mennyiségét, így a végén visszatalálunk a várbuszhoz, utána meg haza, akár éneklés nélkül is.

Vasárnap világfajták kóstolgatásával ajánljuk becserkészni a Budavári borfesztivált.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.