A tojás világnapjának a célja – amelyet a Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben indított útjára – hogy felhívja a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére a táplálkozásban. De mit is ünneplünk valójában?
Tojást mindenkinek
A világ legnagyobb sejtje a C-vitaminon kívül gyakorlatilag az összes szükséges vitamint tartalmazza, amire szüksége lehet a szervezetnek. A D-vitamin első számú forrásaként is ismert tojás magzati és időskorban is egyaránt hasznos az idegrendszeri funkciók kialakulása, és megtartása terén. Szakemberek szerint az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, amelynek zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális összetétellel rendelkeznek.
A 80-as években elterjedt tévhit ellenére a tojásban lévő koleszterin nem káros, hanem kifejezetten hasznos az emberi szervezet számára.
Növekvő termelés
Várhatóan mintegy 2,5 milliárd darab étkezési tojást állítanak elő Magyarországon az idén, szemben a tavalyi 2,2 milliárd darabbal – mondta el Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója az MNO-nak. A Baromfi Terméktanács a tojás világnapja alkalmából kiadott elemzésében kifejti: koncentrálódás zajlik a tojástermelésben Magyarországon és az Európai Unióban is, a nagyobb termelők megpróbálják átvenni a piacot a kisebb, tőkeszegény termelőktől, és növelik a termelést, hogy mielőbb visszanyerjék befektetéseiket, amelyeket az új állatvédelmi előírások miatt kellett végrehajtaniuk az utóbbi hónapokban.
Amíg a tojástermelés növekszik hazánkban, addig – anyagi okok miatt – idén elmarad Siófokon a már hagyományos Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivált. A szervezők közleményben tudatták, hogy a 2012-re tervezett jubileumi, X. Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivált 2013-ra teszik át.
Hűtőben kell-e tartani a tojást?
Átlagos hőmérsékleten a tojás egy nap alatt annyit veszít frissességéből, mint hét nap alatt a hűtőben, így érdemes hűtőben vagy hűvös kamrában tartani
Mennyi ideig tartható el a tojás?
A 28 napnál régebbi tojást ne vásároljuk meg, de a frissen vásárolt tojás hűtőben tárolva akár hónapok múlva is fogyasztható!
Honnan tudható, hogy friss-e a tojás?
Ha a tojást a fülünkhöz közel rázunk meg, és nem hallunk semmit, akkor frissnek mondható, ellenben a régebbivel, ami tompa hangot ad. Öntsünk hideg vizet egy edénybe, majd tegyük bele a tojást: ha elmerül, a tojás frissnek mondható. Ha lebeg a vízben, akkor miután feltörtük szagoljuk meg, vagy állagvizsgálattal teszteljük: ha túl híg és folyós, akkor nem friss a tojás.
Mikor ehet először tojást a gyerek?
Szakemberek szerint egyéves kor előtt nem szabad tojással etetni a kicsit, mert sok baba allergiás a tojásfehérjére. A gyerekek eleve érzékenyebbek a szalmonellabaktériumokra, ezért ötéves korig főtt vagy sült formában adjuk nekik.