Ahogy minden nappal hűvösebb az idő, egyre nagyobb élményt nyújt egy fűtött szobában elkortyolt forró tea. A különlegesség és a minőség a teafogyasztásnál is szempont, és nem csupán a szálas zöld, fekete és gyógyteák hódítanak. Kezdenek nálunk is elterjedni a kivirágzó és a formázott teák. Aki valami különleges élményre vágyik, annak bőséggel van miből válogatnia. Gyönyörű prémium teák a bögrékben.
Mi van a filterben?
Az ínyenc teaivók nem sokra becsülik a filteres teákat, mivel azok a gyengébb minőségű levelekből készülnek, mégis tény, hogy az emberek többsége ezt választja munkahelyen, kávézóban vagy otthon, mert kényelmesebb és egyszerűbb. Pedig a szálas teát jóval nagyobb odafigyeléssel és munkával állítják elő, és nem géppel, hanem hagyományos módon, kézzel dolgozzák fel. Persze a minőség, ahogy mindenhol, itt is magasabb árkategóriát jelent, így jóval kevesebben engedik meg maguknak. Inkább csak lekapják a boltok polcairól azt a filteres teát, ami egyszer már ízlett, vagy nincs benne nagy kockázat, de alig vannak, akik az összetevőkkel is foglalkoznak. Pedig nem mindegy, mi kerül a filterbe, mennyi természetes és mennyi mesterséges anyagot iszunk meg végül. A gyümölcsteák például nem is nevezhetők igazi teának, mivel valójában nem tartalmaznak tealevelet, csak szárított gyümölcsdarabokat, egyéb növényi leveleket, virágszirmokat és mesterséges aromákat. Előnyük viszont, hogy koffeinmentesek, ezért gyerekek is fogyaszthatják.
Tippek kezdő teázóknak
A teafüveket típustól függően 80-100 fokos vízzel kell elkészíteni, de fontos, hogy nem szabad öt percnél hosszabb ideig áztatni, mert ezután tannin szabadul fel, ami csökkenti a koffein hatását és kesernyés ízt ad a teának. A nagy teaszakértők sosem ízesítik tejszínnel a teájukat, mert túlságosan felerősíti a tea aromáját, érdemes helyette a tejhez önteni a teát, mert az semlegesíti a tannint. A különböző italokhoz gyakran rumot, vagy más szeszes italt is kevernek, ami fokozhatja a tea karakteres ízét és aromáját, de csak akkor, ha közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá.
Tea, amely kivirágzik
Aki valami különleges élményre vágyik, annak érdemes kipróbálni a kivirágzó teát. A kézzel kötött egyedi teagolyók kiváló minőségű zöld tea csúcslevélkékkel és virágokkal készülnek, melyek forró víz hatására néhány percen belül kinyílnak, mint egy szirmait bontó virág. Ajándéknak is kitűnő választás lehet, egy átlátszó üvegkancsóval együtt biztosan nagy sikert arat majd. Egy teagumó 300-800 forintba kerül, és kétszer-háromszor fél liter teát főzhetünk belőle.