Reggelizz úgy, mint egy király – tartja a mondás. A dietetikusok is egyértelműen ezt a nézetet vallják, ennek ellenére felmérések szerint az emberek 6 százaléka mégis megfosztja magát az ébredés utáni tápláléktól. A többség inkább szundi üzemmódot nyom a telefonján, hogy még pár perccel meghosszabbítsa a pihenési időt. Persze ez a pár perc már mit sem ér. Hát töltsük hasznosan az időt, pattanjunk csak ki az ágyból, dobjunk össze egy tápláló, egészséges, gyors, mosolyra fakasztó reggelit, ami az egész napunkat bearanyozhatja! Íme, amiért érdemes egy picit korábban kelni!
Almás sajtsaláta
A recept szerint szükségünk lesz két savanykás húsú almára, egy kisebb kígyóuborkára, 20 dkg kemény sajtra, egy csokor petrezselyemre, egy evőkanál citromlére, két dl joghurtra és négy éhes szájra. Ha kevesebb az éhes száj, arányosan csökkentsük az összetevőket. Először is megmossuk, majd kockára vágjuk az almát, a kígyóuborkát, majd felaprítjuk mellé a sajtot és a petrezselymet. Mikor ezzel megvagyunk, összekeverjük a citromlevet és a joghurtot, majd az öntetünket rálódítjuk a petrezselymes almára, sajtra és kígyóuborkára. Kiválóan illik hozzá egy ínycsiklandozó péksütemény. (A recept W. Ungváry Renáta A Kismama babaszakácskönyve című receptkönyvből származik.)
Depresszióűző töltött kiflik
Az elnevezés szerény személyemtől származik, teszteltem ugyanis ezeket a remek péksüteményeket, és határozottan állíthatom, hogy csodaerővel bírnak, és akármekkora is a baj, garantáltan mosolyt csalnak az arcunkra. A receptet minden idők szomszédainak legkedvesebbikétől kaptam, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok. A kifliket előző nap érdemes elkészíteni, nagyon hamar össze lehet dobni, ugyanis nem kell dagasztani, ami számos vesződségtől megkíméli az embert. Kis porciókban le is lehet fagyasztani.
Szükségünk lesz egy kg lisztre, öt dkg élesztőre, két evőkanál cukorra, egy evőkanál sóra, hat dl tejre és három dl olajra. A töltelékhez használhatunk csokoládét, virslit, sajtot és bármit, ami csak eszünkbe jut. Bedobjuk a tejet a cukorral a mikróba, picit meglangyosítjuk, de vigyázzunk, ne forrjon fel a tej, mert akkor szegény élesztőnk nem tud majd eleget tenni hivatásának. Közben feltekerjük a sütőt 200 fokra, majd a tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, közben a liszthez hozzáadjuk az olajat és a sót. Miután felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a lisztes keverékünkhöz, majd szépen összegyúrjuk.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!