A Sotheby\'s aukciós ház közleménye szerint a 2013-ban árverésre kerülő több mint 8800 palack nagyjából 1,6 millió dollárt (346,3 millió forint) fog hozni a konyhára. Az étterem 2011 júliusában húzta le végleg a redőnyt, amikor a főszakács és társtulajdonos Ferran Adria, valamint üzleti partnere, Juli Soler új kulináris kísérleti központ megvalósításába fogott.
A molekuláris gasztronómia úttörőjeként ünnepelt Adria szerint az árverésből befolyó összeget az új intézmény alapítására fordítják. „Nagyjából egy hónapon belül az összes árverésre kerülő bor nevét közzétesszük” – húzta alá a világhírű séf, hozzátéve, hogy a tételek jelentős részét a termelők aláírása is díszíti, és a palackok mindegyikén szerepelni fog az elBulli Alapítvány címkéje.
Az elBulli több mint egy évtizeden át büszkélkedhetett három Michelin-csillaggal és a brit The Restaurant című magazin ötször választotta meg a világ legjobb éttermének, míg Adriát gyakran emlegetik a világ legtehetségesebb és leggazdagabb fantáziájú séfjeként.
Az aukciós ház ígérete szerint az április 3-i hongkongi licit és az április 26-ra kitűzött New York-i árverés kivételes lehetőséget fog biztosítani a szakértőnek és ínyenceknek arra, hogy különleges borkincsekre tegyenek szert.
Vége: kalapács alatt az egykori étterem kincsei
Elárverezik az egykori elBulli nevű világhírű spanyol étterem borospincéjének tartalmát.
2012. 12. 04. 10:29
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!