A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban június 1-jéig látogatható a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fagylaltkiállítása, amelyen a hideg édességek történetével és az elkészítésükhöz használatos eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
A tárlatnyitón Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a fagylaltszezon nyitányára érkezett mintegy száz diáknak a látszólag hétköznapi nyalánkság történelmi, kultúrtörténeti és gasztronómiatörténeti emlékeit idézte fel: egyebek közt azt, hogy Marco Polo már több ezer éves kínai fagylaltkultúráról számolt be, s Nagy Sándor is sörbetszerű itallal, jégkására öntött borokkal, morzsolt gyümölcsök hűtött levével itatta vezéreit Petra bevételére készülve.
Rédey Judit, a tárlat főszervezője elmondta: a mai értelemben vett fagylalt hazai diadalútja a reformkorban kezdődött, amikor is a kávéházak mellett megjelentek a cukrászdák mint a társasági élet terei. A Dornyay Béla Múzeumban látható tárlaton áttekintést nyújtanak a cukrászdák tálalási eszközeiből, a III. Napóleon utáni időkben megjelenő fagylaltoskelyhekből, de bemutatnak fagylaltkészítő füleslábasokat, nagyméretű amerikai fagylaltgépet és ételhordóként működő fagylaltszállítókat is. A fagylalttörténeti tárlatot Salgótarjánt követően nyáron Szegeden láthatja a nagyközönség.