Proseccotól a Bollingerig: jön a VinCE Budapest 2013

Március 8-10. között rendezik meg hazánk és Közép Európa legnívósabb borfesztiválját, a VinCE Budapestet. A három nap alatt 160 borász – magyar és nemzetközi – kóstoltatja borait.

Makrai Sonja
2013. 03. 08. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VinCE Budapest vendége lesz a tavalyi év legfelkapottabb angol borbloggere, a biológus professzor, Jamie Goodie, aki a biodinamikus borokról tart előadást.  A Villa Sandi zamatos proseccóit maga a főborász, Stefano Gava mutatja majd be, de a toszkán csúcsborászat, az Antinori-birtok képviseletében Allegra Antinori is jelen lesz, ő hazai pincészetükre, a Tűzkő Birtokra kalauzolja el virtuálisan az érdeklődőket. Hasonló helyzetben van Cos d’Estour, a bordeaux-i csúcsborászat tulajdonosa, Raphael Reybier aki a Tokaj Hétszőlőről mesél majd, Gere Attila és Franz Weninger pedig a „joint venture”, azaz a sikeres közös vállalkozás gyümölcseit osztják meg a látogatókkal.

Az idei seregszemle igazi, exkluzív különlegességeket tartogat: James Bond és az egész angol birodalom kedvenc pezsgőjét nem mindennapi mesterkurzuson lehet megkóstolni, de érkeznek borok háború sújtotta országokból is. A libanoni Chateau Musar a bombázások közepette is folytatta a munkát, vagy van például olyan örmény pincészetet, amely csempészve juttatta ki külföldre a borait az embargó miatt. De meg lehet kóstolni majd Grúzia, Ciprus, Törökország, Izrael borait Angela Muir MW jóvoltából. Herczeg Ágnes mesterkurzusán a kínai borok kerülnek fókuszba: 2011-ben az angol Decanter borversenyén, a Decanter World Wine díjon a 25 legmagasabb elismerést jelentő Nemzetközi Trófea egyikét a He Lan Qing Xue borászat Jia Bei Lan 2009-es cabernet alapú házasítása nyerte el. Azóta a kínai borok szinte tarolnak minden nagy versenyen. A kérdésre, hogy mi lehet ennek az oka, itt talán választ kapunk.

Angelo Gaja, a barbaresco királya, ő a vezetője az olasz Piemont régióban, Langhe területén található, 1859-ben alapított pincészetnek. Angelo Gaja modernizálta a vidék borait: ő vezette be az almasavbontást, vagy épp a fracia barrique hordós érlelést és a francia szőlőfajták használatát. Gaja vezette be a grand cru árakat is – egy Gaja-bor ma már a világon mindenhol státuszszimbólumnak számít. Budapestre érkezik a mester lánya, Gaia Gaja, ő fogja bemutatni a pincészet borait.

Ki gondolta volna, hogy létezik víz-sommelier. Arno Steguweit az első Európában, most ő is vendége lesz az exkluzív bormustrának. Workshopján megmutatja, hogy a különböző vizek milyen hatással vannak az együtt kóstolt borokra, utóbbiakat a Zwack Izabella Borkereskedés válogatta össze.

A neves borászok mellett számos gasztronómiai kiállító is várja a látogatókat: ott lesz az etyeki kézműves sonkákat készítő Árpás László, a sajtokra és kézműves lekvárokra szakosodott kínáló Stelázsi, de a norvég Flying Culinary Circus utazó chefcsapat is leveszi a lábáról a mustra közönségét, persze a serpenyőzsonglőr fiúk étkeit meg is lehet kóstolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.