A VinCE Budapest vendége lesz a tavalyi év legfelkapottabb angol borbloggere, a biológus professzor, Jamie Goodie, aki a biodinamikus borokról tart előadást. A Villa Sandi zamatos proseccóit maga a főborász, Stefano Gava mutatja majd be, de a toszkán csúcsborászat, az Antinori-birtok képviseletében Allegra Antinori is jelen lesz, ő hazai pincészetükre, a Tűzkő Birtokra kalauzolja el virtuálisan az érdeklődőket. Hasonló helyzetben van Cos d’Estour, a bordeaux-i csúcsborászat tulajdonosa, Raphael Reybier aki a Tokaj Hétszőlőről mesél majd, Gere Attila és Franz Weninger pedig a „joint venture”, azaz a sikeres közös vállalkozás gyümölcseit osztják meg a látogatókkal.
Az idei seregszemle igazi, exkluzív különlegességeket tartogat: James Bond és az egész angol birodalom kedvenc pezsgőjét nem mindennapi mesterkurzuson lehet megkóstolni, de érkeznek borok háború sújtotta országokból is. A libanoni Chateau Musar a bombázások közepette is folytatta a munkát, vagy van például olyan örmény pincészetet, amely csempészve juttatta ki külföldre a borait az embargó miatt. De meg lehet kóstolni majd Grúzia, Ciprus, Törökország, Izrael borait Angela Muir MW jóvoltából. Herczeg Ágnes mesterkurzusán a kínai borok kerülnek fókuszba: 2011-ben az angol Decanter borversenyén, a Decanter World Wine díjon a 25 legmagasabb elismerést jelentő Nemzetközi Trófea egyikét a He Lan Qing Xue borászat Jia Bei Lan 2009-es cabernet alapú házasítása nyerte el. Azóta a kínai borok szinte tarolnak minden nagy versenyen. A kérdésre, hogy mi lehet ennek az oka, itt talán választ kapunk.
Angelo Gaja, a barbaresco királya, ő a vezetője az olasz Piemont régióban, Langhe területén található, 1859-ben alapított pincészetnek. Angelo Gaja modernizálta a vidék borait: ő vezette be az almasavbontást, vagy épp a fracia barrique hordós érlelést és a francia szőlőfajták használatát. Gaja vezette be a grand cru árakat is – egy Gaja-bor ma már a világon mindenhol státuszszimbólumnak számít. Budapestre érkezik a mester lánya, Gaia Gaja, ő fogja bemutatni a pincészet borait.
Ki gondolta volna, hogy létezik víz-sommelier. Arno Steguweit az első Európában, most ő is vendége lesz az exkluzív bormustrának. Workshopján megmutatja, hogy a különböző vizek milyen hatással vannak az együtt kóstolt borokra, utóbbiakat a Zwack Izabella Borkereskedés válogatta össze.
A neves borászok mellett számos gasztronómiai kiállító is várja a látogatókat: ott lesz az etyeki kézműves sonkákat készítő Árpás László, a sajtokra és kézműves lekvárokra szakosodott kínáló Stelázsi, de a norvég Flying Culinary Circus utazó chefcsapat is leveszi a lábáról a mustra közönségét, persze a serpenyőzsonglőr fiúk étkeit meg is lehet kóstolni.