A zöld színű zöldségek és fűszerek széles tárházából mindenki tud választani magának néhányat, amelyet szívesen fogyaszt, és még az egészségéért is sokat tesz. Egyesek kombinációjával pedig pompás salátát is lehet készíteni, fűszerrel és olívával együtt. Ennél egészségesebbet aligha lehet falatozni. Persze lehet, de előbb kísérletezzenek az alábbi zöldségekkel.
Amiért szeretjük: Talán a legegészségesebb a zöld saláták között. Kalcium-, vas-, vitamin- (különösen K-vitamin) és rosttartalma révén kiváló hatással van például a csontokra és a véralvadásra.
Hogyan fogyasszuk: nem főzve, hanem frissen a legjobb, éppen bedobva levesekbe, ragukba vagy omlettekbe.
Amiért szeretjük: minden teaféle szuperitalnak számít, de a csúcs – a rendkívül magas antioxidánstartalma miatt – a zöld tea. Hatása kedvező a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek megelőzésében. Sőt ma már a rákkal, különösen a prosztata- és a mellrákkal szembeni védelemben játszott szerepe is ismert.
Hogyan fogyasszuk? Természetesen forrón, de jeges teaként és gyümölcslevekhez, turmixokhoz adva is kortyolgatható.
Amiért szeretjük: Ugyan a pirosban van a legtöbb, de a zöld paprika C-vitamin tartalma sem marad el sokkal. Egy közepes méretű zöldpaprikában több C-vitamin van, mint egy narancsban. Emellett többek között sok rostot, A-vitamint, káliumot és rengeteg vizet tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk? A legjobb nyersen, a megszokott nassolás – perec, csipsz vagy keksz – helyett, mártogatós szósszal vagy sajttal.
Amiért szeretjük: Érdemes felhasználni a diétában, mert omega-3 zsírsavakat, A-, B6- és C-vitamint tartalmaz, valamint gazdag rostokban. A kutatások szerint megelőző hatása kiemelkedően jó a szívbetegségek, illetve a rák kiújulása esetében, valamint az egészséges emésztőrendszer fenntartásában.
Hogyan fogyasszuk? Minél frissebb, annál finomabb. Pároljuk gőzben, vagy vékony szeletekre vágva olívaolajon pirítsuk – ha már megbarátkoztunk az ízével.
Amiért szeretjük: a kiviben is sokkal több C-vitamin van, mint narancsban, és gazdag antioxidánsokban, luteinben és zeaxanthinban. Ez utóbbiak a szem védelmében játszanak fontos szerepet. Egy 2011-es kutatás szerint napi 3 kivi elfogyasztása természetes úton csökkenti a vérnyomást.
Hogyan fogyasszuk? Félbevágva, kiskanállal kanalazva vagy turmixban.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!