A zöld színű zöldségek és fűszerek széles tárházából mindenki tud választani magának néhányat, amelyet szívesen fogyaszt, és még az egészségéért is sokat tesz. Egyesek kombinációjával pedig pompás salátát is lehet készíteni, fűszerrel és olívával együtt. Ennél egészségesebbet aligha lehet falatozni. Persze lehet, de előbb kísérletezzenek az alábbi zöldségekkel.
Amiért szeretjük: Talán a legegészségesebb a zöld saláták között. Kalcium-, vas-, vitamin- (különösen K-vitamin) és rosttartalma révén kiváló hatással van például a csontokra és a véralvadásra.
Hogyan fogyasszuk: nem főzve, hanem frissen a legjobb, éppen bedobva levesekbe, ragukba vagy omlettekbe.
Amiért szeretjük: minden teaféle szuperitalnak számít, de a csúcs – a rendkívül magas antioxidánstartalma miatt – a zöld tea. Hatása kedvező a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek megelőzésében. Sőt ma már a rákkal, különösen a prosztata- és a mellrákkal szembeni védelemben játszott szerepe is ismert.
Hogyan fogyasszuk? Természetesen forrón, de jeges teaként és gyümölcslevekhez, turmixokhoz adva is kortyolgatható.
Amiért szeretjük: Ugyan a pirosban van a legtöbb, de a zöld paprika C-vitamin tartalma sem marad el sokkal. Egy közepes méretű zöldpaprikában több C-vitamin van, mint egy narancsban. Emellett többek között sok rostot, A-vitamint, káliumot és rengeteg vizet tartalmaz.
Hogyan fogyasszuk? A legjobb nyersen, a megszokott nassolás – perec, csipsz vagy keksz – helyett, mártogatós szósszal vagy sajttal.
Amiért szeretjük: Érdemes felhasználni a diétában, mert omega-3 zsírsavakat, A-, B6- és C-vitamint tartalmaz, valamint gazdag rostokban. A kutatások szerint megelőző hatása kiemelkedően jó a szívbetegségek, illetve a rák kiújulása esetében, valamint az egészséges emésztőrendszer fenntartásában.
Hogyan fogyasszuk? Minél frissebb, annál finomabb. Pároljuk gőzben, vagy vékony szeletekre vágva olívaolajon pirítsuk – ha már megbarátkoztunk az ízével.
Amiért szeretjük: a kiviben is sokkal több C-vitamin van, mint narancsban, és gazdag antioxidánsokban, luteinben és zeaxanthinban. Ez utóbbiak a szem védelmében játszanak fontos szerepet. Egy 2011-es kutatás szerint napi 3 kivi elfogyasztása természetes úton csökkenti a vérnyomást.
Hogyan fogyasszuk? Félbevágva, kiskanállal kanalazva vagy turmixban.
Amiért szeretjük: A-, B6, C- és K-vitamin, rostok, kalcium, cink, vas. Nem is olyan rossz ez egy egyszerű fűszernövénytől. A bazsalikom enyhíti a szorongást, a stresszhormon, azaz a kortizol szintjének csökkentésével.
Hogyan fogyasszuk? A friss zöld fűszerek ízesebbé teszik ételeinket. A bazsalikom a paradicsomos ételekbe illik a legjobban, de salátákban, csirkeételekben és mártásokban is remek. Hagymával, főleg fokhagymával, olívaolajjal és fenyőmaggal krémesítve pompás pesztót lehet készíteni, ami könnyedén tárolható a hűtőben.
Amiért szeretjük: A-, C-, E- és K-vitamint, valamint vasat biztosít a szervezet számára, ha megesszük. Egyes kutatások szerint segít a memória megőrzésében, valamint a szájüreg baktériumaival is felveszi a harcot.
Hogyan fogyasszuk? Különleges fűszer, elsősorban hallal és tojással párosítható, de salátákhoz és húsokhoz is bátran lehet használni.
Amiért szeretjük: Rostokban és folsavban kiemelkedően gazdag. A-, C-, és K-vitamint is tartalmaz. Nem egy kelkáposzta, de az ásványi sók és a vitaminok széles skáláját biztosítja.
Hogyan fogyasszuk? Elég csak egyszerűen olíva olajban megpárolni, a gőzölés is jó megoldás lehet, megfőzve (elszántabbaknak nyersen) salátában is kitűnő.
Amiért szeretjük: A szívbarát telítetlen zsírsav a legnagyobb erénye, emellett védi a testet az ízületi gyulladással, a diabétesszel és a rákkal szemben. A nem teljesen érett zöld, és az érett fekete bogyók élettani hatása megegyezik.
Hogyan fogyasszuk? Az olajbogyót jó csak úgy nassolni, bár az esetlegesen magasabb nátriumszint miatt nem ajánlott nagy mennyiséget megenni belőle. Az olajbogyókrém (kis olívaolajjal és pár szem kapribogyóval) finom előétel vagy szendvicskrém lehet. A zöld bogyók ragukban és húsételekben is finomak.