Az MNO lelkes csapata felbuzdult a Nagy fogyasztói eperteszt sikerén, és újabb kóstolható csemege után nézett. A demokratikus választás keretében egy nem magyar termékre, a zöld olajbogyóra esett a választás. Hangsúlyozzuk, hogy a nyolc kóstoló egyike sem szakértő az olajbogyók területén, de szereti és rendszeresen fogyasztja is a rendkívül egészséges mediterrán étrend fontos elemét képező olajbogyót. Minden kóstoló a maga környezetében vásárolt mintát a fogyasztói teszthez, amely görög–spanyol párbajjá lett. Ebből a két országból származnak ugyanis az összegyűlt minták, leszámítva egy EU-s jelzést, amelyet ennél szűkebben nem sikerült beazonosítani, de vélhetően nem finn olajbogyó volt.
Az eperteszt alkalmával már kipróbált és jónak talált pontozási rendszerben, vak kóstolás keretében zajlott a tesztelés. A küllemet, az illatot, az állagot és az ízt egyenként 1-10 ponttal lehetett értékelni.
A minták között volt üveges és kimért, magozott és egész, valamint egy paprikával töltött is. Így még a műkedvelő kóstoló társaságnak is több tanulságot is sikerült levonnia a tesztelés végére.
A nyolc mintából az aldis görög bogyó tetszett a legjobban a csapatnak (64 pont a lehetséges 80-ból). A második legszebb a CBA görög kimért bogyója lett (60), a harmadik pedig a Happy Fruct (57) spanyol terméke lett. Az első kettőre érvényes, hogy szép nagy, egész, illetve magozott bogyókat láttunk, a harmadik pedig kisebb mérete ellenére is tetszetős volt.
Az olajbogyó nem dúskál az illatokban, de alapos szaglászás után felfedezhető. Természetesen az illatot jelentősen befolyásolja a lé, amelyben tartósítják, és az esetleges fűszerezés. Például a paprika jelentősen uralta a töltött bogyót, a CBA kimért görög olajbogyója pedig a szomszédos fokhagymástól kapott egy kis beütést. Az aldis (55) görög vitte el a pálmát az illat értékelésében, mögötte a CBA görög kimértje (46), majd a paprikával töltött (40) következett.
Az olajbogyó esetében is fokozza az élvezetet, ha harsogó, roppanó bogyóra harapunk, és nem egy felpuhult, töttyedt valamire. Az aldis (55) ebben az esetben is az élre került, azt követte az Asia Centerben talált egész spanyol (52) és a CBA-ban vásárolt görög kimért (47).
A kóstolás után leszögezhettük – bár nagy tudomány nem kell hozzá –, az olajbogyó íze az egész szemek fogyasztásakor a legeredetibb. A paprikatöltelék, illetve a már említett fokhagymás szomszédság az ízt is jelentősen befolyásolta, de nem rossz irányba. A magozott bogyók – lévén üregesek – sokkal jobban átveszik a sós lé ízét, néha túl sósak is emiatt. Az egész szemek belseje finom édeskés is tud lenni – már amennyire egy olajbogyó kesernyés világa édeskés lehet. Az aldis ezúttal is az élen végzett (55), az Asia Center spanyol egész bogyója (49) lett a második, a harmadik pedig a paprikával töltött spanyol.
Lévén az Aldiban vásárolt üveges, egész görög olajbogyó mind a négy értékelésben megszerezte az első helyett, így értelemszerűen az összetettben is az végzett az élen 229 ponttal. Nagy szemek, harsogó szín, finom illat, roppanó hús, édeskés íz jellemezte. A második a CBA magozott, kimért görög olajbogyója lett. Szintén szép nagy szemek, enyhén fokhagymás illat és íz, roppanó hús eredményezte az ezüstérmet. A harmadik az Asia Centerből származó (amúgy Cora felirattal is ellátott), üveges, egész spanyol olajbogyó lett. Kisebb szemek, tiszta illet, roppanó hús, finom íz.
A teljesen véletlenszerűen begyűjtött mintából három volt görög (1., 2. és 6. hely), négy pedig spanyol (3., 4., 5. és 7. hely). A származását titkoló EU-s olajbogyó volt a legolcsóbb, de egyben a legkevésbé nyerte el a kóstolók tetszését. Hogy a görög–spanyol párbajban eredményt tudjunk hirdetni, átlagoltuk az eredményeket. A három görög átlag 194 pontot szerzett, a négy spanyol pedig 167 pontot. Ebben a választékban egyértelműen a görög olajbogyók lettek a győztesek.
A teszt végére arra jöttünk rá, hogy vásárláskor a legszerencsésebb az egész, görög olajbogyók választása. Ár/érték arányban vélhetően így járunk a legjobban. Az aldis üveges olajbogyóval azonban nehéz felvenni a versenyt. A magozott bogyók sósabbak, ez ronthatja a gasztronómiai élményt. Ugyanakkor van, aki nem szereti lerágni a húst a magról, pedig finomabb. Ízlelőbimbóink hálásan reagálnak az ismerős fűszerekre – lásd paprika és fokhagyma. Ám a fűszereseknek igencsak borsos tud lenni az áruk is
Ha kimért olajbogyót vásárolunk, kérdezzük meg az eladótól, honnan származik. Persze ez nem mindig vezet eredményre, mert kaptunk olyan választ is, hogy magyar. De a magyar olajbogyó ugyanott terem – és hasonló sikerrel –, mint a legendás magyar narancs.