A Long John Silver étteremhálózat Big Catch (nagy fogás) elnevezésű zsíros étele fokozza a szívinfarktus kockázatát – állította az amerikai Közérdekű Tudomány Központja (CSPI). Egy porcióban 33 gramm telítetlen zsírsav van, miközben az ajánlott napi mennyiség mindössze 2 gramm, tehát több mint kétheti adagját veszi magához, aki a halat megeszi. Ráadásul 19 gramm telített zsírsav is található benne. A szóban forgó sült hal emellett az egészséges napi sóbevitel dupláját tartalmazza.
A „nagy fogás”-t a legszívesebben az óceán mélyére száműznék a fogyasztóvédők. „A Long John Silver vesz egy teljesen egészséges halat, majd jó vastag tésztabundába burkolja, és hidrogénezett étolajban kisüti” – támasztotta alá a döntést Michael Jacobson, a CSPI elnöke.
„A hidrogénezett olajok magas transzzsírsavtartalmuk miatt különösen károsak, mert emelik a koleszterinszintet, ezzel pedig rongálják az érfalakat” – erősítette meg Walter Willett, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi tanszékének munkatársa.
Ugyan az étel az amerikai gyorséttermi kínálathoz képest viszonylag kevés, 1320 kalóriát tartalmaz, ám mivel igen magas zsírtartalma az erek elzáródásához vezethet, veszélyezteti a fogyasztók egészségét.
A Long John Silver májusban vezette be az ételt. A halakra és tenger gyümölcseire specializálódott étterem a sült hal mellé sült hagymakarikát és kukoricalisztből készült, szintén olajban sült golyócskákat kínál köretként. A „nagy fogást” korlátozott ideig kínált különlegességként hirdetik, amely „200 gramm tiszta maréna, melyet az Atlanti-óceán jeges vizében fogtak”, és „a valaha felszolgált halételek legjobbja”.
A CSPI szerint azonban a hal csupán 127 gramm, míg a sütés közben az ételbe került olaj 85 gramm. A fogyasztóvédők pert indítanak, amennyiben az étterem továbbra is megtévesztő módon mutatja be a „nagy fogást” és ragaszkodik a sütéshez használt hidrogénezett olajhoz.