Az olasz pizzának két fővárosa van: Nápoly és Róma – állapította meg az összesen négyszáz itáliai pizzériát és pizzasütőt osztályozó olasz étteremkalauz.
A gasztroszakértők által végigkóstolt pizzák azt mutatják, hogy a klasszikusnak számító kerek pizzát Nápolyban érdemes fogyasztani, ahol a pálmát a Margherita és a Marinara néven ismert pizza viszi el. A paradicsomos, mozzarella sajttal borított és bazsalikomlevéllel díszített Margherita pizza a legenda szerint 1889-ben született Savoyai Margit (Margherita di Savoia) olasz királynő nápolyi látogatásának tiszteletére. A pizza zöld, fehér, piros színeivel is az olasz egységet hirdette. A nevében a tengert idéző Marinara paradicsommal, fokhagymával és oreganóval készül.
A Gambero Rosso a legjobb pizzarecept díját a Torre Annunziata nápolyi városrészben sütött La Pizza dell\'Alleanza (a Szövetség pizzája) pizzának ítélte oda, mely friss tehénsajttal, parmezánsajt-szirmokkal, hagymával és hajszálvékonyra szeletelt szalonnával készül.
Ha azonban nem akarunk pizzériába menni, és darabra vágott, akár állva, akár sétálás közben fogyasztható pizzára vágyunk, akkor Róma kínálja a legszélesebb „utcai pizza”-kínálatot. A gasztrokalauz a legjobb római pizzát is megtalálta a Vatikánhoz közeli Pizzariumban.
Olaszország közel hatezer pizzasütője megelégedéssel üdvözölte a nekik szentelt ételkalauzt, amely szerintük szakmai tekintélyük elismerését jelenti. A profi pizzasütő semmiben nem marad le a többcsillagos séfek mögött – nyilatkozták az olasz sajtóban.