Koleszteringyilkos házasítás nyert a piarista borversenyen

A piarista borverseny egyik győztese szerint „a Jóisten elvégezte a dolgát”, a másik hadat üzent a koleszterinnek.

2013. 10. 30. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagy-somlói furmint és egy különleges zalai házasítás nyerte kéz a kézben az ötödik alkalommal kiírt piarista borversenyt, a nedűk mintegy 3000 palackján mostantól a Piarista bor 2013 feliratú címke díszeleg. A borokat természetesen nem mind a három évszázada oktató-nevelői tevékenységgel hazánkban jelen lévő piarista rend papjai fogyasztják el, mindazok megvehetik, akik asztalukon szívesen látnak igazi „piar relikviát”, öregdiákok vagy mostaniak családjai.

„Egy elveszettnek tűnt értéket akartunk újra felemelni a piarista borverseny meghirdetésével” – mondta az eredményhirdetésen Hernády Zsolt történész, a viaskodás „atyja”. Hozzátette: a piarista rend a 20. századi államosításig bizony foglalkozott szőlővel, és bár nem jutott a nyugati szerzetesrendekhez hasonló léptékű földekhez, így is számos oklevél bizonyítja a rend igényes borkultúráját.

Természetes, hogy mi nem a szőlőtőkék, a boroshordók és a pincészetek világában vagyunk otthon, hanem a nevelésben, oktatásban. 2011-ben jubileumi évtizedet kezdtünk, akkor volt 300 éve, hogy a piaristák Veszprémben megtelepedtek. Jövőre lesz 300 éves a váci és a kecskeméti rendház, 2017-ben Pest ünnepel, 2021-ben pedig az önálló magyar rendtartomány ünnepli fennállásának kerek 300. évfordulóját. ( ) Az ünnepi asztal mellett megelevenedhet a kánai csoda, amikor Jézus borrá változtatta a vizet; tudjunk rácsodálkozni a hétköznapi apróbb csodákra is!

Dr. Rohály Gábor borszakértő, a zsűri elnöke a 45 versenytétel végigkóstolása közben közös rezgésszámot érzett a zsűritagok között. „Lestük egymás arckifejezését, de a pontozásból is egyértelmű volt, hogy közel azonos az értékrendünk. Nem voltak viták, de sokat tanultunk egymástól, jó szívvel vállalom a felelősséget a döntésért.”

Idén fehérborok versengtek – tavaly vörösek, akkor is ott voltunk –, és a vak kóstolás eredményeként a Kreinbacher Birtok 2011-es nagy-somlói furmintja, illetve a Bezerics Borház szintén az évi „birtokbora” (pátria, furmint és hárslevelű házasítás) nyert.

Vak kóstolás ide vagy oda, mindkét győztesnek van kötődése a piaristákhoz. Bodorkós Norbert annak idején majdnem egy évfolyamba járt teológiára Labancz Zsolttal, a piaristák magyarországi tartományfőnökével. Borkészítőknél már megszokhattuk (de egyáltalán nem bánjuk), hogy kissé távolabbról kezdik megközelíteni a bor témáját.

A mi birtokunk körülbelül a borvidék 50 százalékán helyezkedik el. Furmintot mi kezdtünk el rajta telepíteni, ezek voltak az első igazán jó éveink, ahonnan ez a bor is van. Szárnyasokhoz, káposztához ajánlanám a mostani bort, amelyek nem annyira zsírosak, tejfölösek. Salátákhoz is nagyon kiváló, továbbá halételekhez, de pörkölthöz már inkább nem. A versenyre még esélyes volt, hogy juhfarkkal nevezünk, de örülök, hogy végül így döntöttünk. Ennek a sikernek presztízsértéke van, olyanokhoz fog eljutni a borunk, akiket máshogy nem értünk volna el.

„Van egy kétéves kislányom, akivel a szüret végén mentem hazafelé ötliternyi musttal. Letettük, és másnap elkezdett forrni. Minden nap belehallgattunk a lányommal, ahogy forr, tizenhárom nap után megnyugodott. A világ legnagyszerűbb itala, bor keletkezett, a természet és a Jóisten elvégezte a maga dolgát” – mondta Bodorkós, a 2002-ben létrejött, ma csaknem 50 hektáros Kreinbacher Birtok borásza, aki külön örül annak, hogy egy „vak” versenyen tudtak győzni, így könnyebb megmutatnia magát egy ismeretlenebb, kisebb borvidéknek.

A szintén őshonos magyar fajtával indult keszthelyi Bezerics Dániel a családi birtokon érlelt szőlő borával ért a csúcsra a piarista versenyen. Az ő piarista kapcsolódása, hogy a veszprémi Padányi-gimnáziumban végzett, aminek akkor Borián Tibor rendi paptanár volt az igazgatója.

Nagyon vendéglátósbarát bornak gondolom. Hadd éljek egy példával! Nagyon sokáig szállítottunk Németországba cserszegi fűszerest egy szállodaláncba, „ötcsillagos” vendégeknek desszertbornak szolgálták fel. Ott ugye nagyon sok ember cukros vagy magas a koleszterinszintje; az alacsonyabb cukortartalmú desszertborok létjogosultsága megnőtt. Ennek tökéletes példája ez a birtokbor. Saját legutolsó keszthelyi borvacsoránkon mézes, kéksajtos körtével kínáltuk, borzasztó harmonikus ezekkel. Nagyon könnyen meghódítja a borfogyasztót.

„Nálunk édesapám felel a borok készítéséért, az ő ötlete volt, hogy mutassuk meg a birtokban rejlő potenciált, de ne tegyük össze »csak úgy« cuvée-be az el nem adott tételeket. Egy pici ikont, egy zászlót akartunk felmutatni. A házasításunk a következő: az olaszrizling és a piros tramini keresztezéséből létrejött pátria szőlő adja a bor gerincét, valamint furmint és hárslevelű. Érdekes, hogy minél korábbi szüretelésű a pátria, annál jobban dominál benne az olaszrizling, minél későbbi, annál furmintosabb” – jellemezte bora tartalmát Bezerics Dániel, aki mottóként vallja: „nincs az a koleszterinbástya, amin a zalai bor ne tudna rést ütni”.

Már tavalyi cikkünk alkalmával is sokan érdeklődtek, hol lehet a borkülönlegességekhez hozzájutni. Hernády Zsolt jelzése szerint a kis borszakboltokban lesz megtalálható már karácsony előtt is a két nedű, de a legolcsóbban a piarista renden keresztül lehet hozzájutni az Erzsébet hídhoz közeli Piarista köz gimnázium- és rendházépületében, további információkat a Piaristabor.hu honlapon lehet találni.

Orosztonyi birtokbor

A Bezerics Borház a zalai hagyományok és az egyediség randevúja. A családi pince birtokbora pátria (olaszrizling és piros tramini), furmint és hárslevelű házassága. Az október eleji szüret után tartályban erjesztették, majd két hónapos finomseprős, fahordós érlelést követően nyerte el zamatos körtés gyümölcsösségét, hársvirágos gazdag fűszerességét, némi édes érzettel. Aranysárga színű, elegáns illatú. Lecsengése hosszú, élvezetes és emlékezetes.

 

Nagy-somlói furmint

A Kreinbacher Birtok a legmagasabb minőségű borokon keresztül igyekszik megmutatni Somló kivételes képességét. A szőlőterület legnagyobb részét kitevő őshonos furmintot a vulkanikus kőzetekben gazdag teraszokról szüretelték. A kíméletes feldolgozást, majd a tartályos és hordós érlelést követően fiatalon került palackba. A bor gyümölcsös, virágos ízét, illatát szépen kiegészíti a Somlóra oly jellemző ásványosság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.