Még alig majszolgattuk el a karácsonyi sütik utolsó morzsáit a leveleit záporesőként hullajtó karácsonyfa alatt, máris újra hatalmasat kell lakomázni, itt a szilveszter és az újév. A babona szerint a malac az orrával előre túrja a szerencsét, ezért szokás az új év első napján malacsültet tálalni a családi asztalra. A nem éppen diétás ínyencséget érdemes piacon beszerezni, jól megmosni, óvatosan bevagdalni, de tegyük ezt úgy, hogy a szalonnaréteg ne sérüljön. A bőrét tilos sózni, mert nyúlós lesz. Van, aki a són kívül mással is ízesít: fokhagymával, vöröshagymával, borssal, majorannával, szalonnás sörrel. A szerencsehozó példány fülét, farkát, körmeit érdemes alufóliával betekerni, így óvhatjuk meg ezeket a kiálló részeket a szénné égéstől. A malacot a bőrös résszel felfelé tegyük a sütőbe, így nem tud kiszáradni a hús. És hogy mi a ropogós malacsült titka? – azt ide kattintva tudhatja meg.
A malacon túl ezen a napon lencsét, rizst, borsót, babot is érdemes enni – legalábbis úgy tartja a hagyomány –, ezektől az apró szemű ételektől reméltek régen sok-sok pénzt és bőséget. Ha már unjuk a lencsefőzeléket, érdemes benéznünk a receptgyűjtő oldalakra, hihetetlen ötletekbe futhatunk bele. Remek például a mustáros-tojásos-répás lencsesaláta póréhagymával és petrezselyemmel – isteni kombináció és nem utolsó sorban passzol is a malacsülthöz. Kiváló választás lehet finnyás, már csak a főzelék látványától sikítófrászt kapó gyerkőcös családoknak a bolognai lencse. Talán a bolognai az egyetlen étel, ami kivívta a gyerekek egyöntetű és sose múló rajongását, így ezzel az étellel még csak kockáztatnunk sem kell. Akinek még ez sem elég jó, az választhatja a zabpehelyből, lencséből, hagymából, mustárból és szezámmagból készített lencsefasírtot is.
Mint tudjuk, a virsli pépesítéssel készülő húskészítmény adalékokkal és állományjavítókkal megspékelve. Nem túl egészséges, de finom, és szilveszterkor elmaradhatatlan. Lehet főzni, sütni, lehet belőle salátát készíteni, lehet szezámmagos bundát, kelt tésztát, sajtot, burgonyából készült tésztát köré varázsolni. Lehet belőle házibuliban kiválóan helytálló ketchuppal tálalható falatkákat készíteni, vagy esetleg virslis-túrós kelt tésztás köntösbe is lehet csomagolni. Az ötletbazár végtelen, csak győzzük végigenni.