Az 5,2 százalékos alkoholtartalmú Hvalur nevű sört a Steojar magánfőzde a Hvalur bálnavadász vállalattal együttműködve készíti. Közleményük szerint az ital ízében elsősorban a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományos áldozati ünnep, a Thorrablot ételeihez illik – ilyenek tradicionálisan a belsőségek, a birkahere, a fókauszony vagy a birkafej.
A Hvalur – gyártója szerint – „egészséges is, hiszen proteinben különösen gazdag, zsírszegény, ugyanakkor cukor hozzáadása nélkül készül”. „Aki ebből iszik, igazi vikinggé válik” – így reklámozzák az italt.
A sörfőzde vezetője, Dagbjartur Ariliusson a The Independent című brit lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az ital olyan fesztiválokra készül, ahol az emberek úgy ünnepelnek, „ahogy évszázadokon át tették. Pácolt, tartósított ételeket esznek, például bálnazsírt is: most pedig már sörük is van ezekhez az ételekhez.”
A sörhöz használt húsliszt előállításához a bálnahúsból olajat nyernek. A visszamaradó szilárd anyagot kiszárítják, ledarálják. Ezt a lisztet gyakran állateledelként is értékesítik. Ariliusson hozzátette: a bálnasör csak korlátozott ideig – január 4. és február 22. között – és csak Izlandon vásárolható , exportálását nem tervezik.
Az állatvédők kritikával illetik, egyenesen erkölcstelennek nevezik a bálnahúslisztből készült sört. A Whale and Dolphin Conservation környezetvédelmi szervezet élesen kritizálta a Hvalurt, amiért „kétségbeesetten keres új piacot raktáron lévő húsának”. A kampány vezetője, Vanessa Williams-Grey szerint egyre csökken a kereslet ez iránt a hús iránt. „Még így is a lehető legerkölcstelenebb és legfelháborítóbb dolog egy gyönyörű, érző lényt egy sör egyszerű összetevőjévé degradálni” – vélekedik Williams-Grey.