Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Onyx és a Costes után a Borkonyha is elnyerte a 2014-es Michelin-kalauz csillagát. Sárközi Ákos séf első reakciójának videója azóta bejárta az internetet.
– Mi az, ami a leginkább inspirálja egy fogás elkészítése során, hogyan alkotja meg az ételkülönlegességeket?
– Elsőként az ízek helyett mindig színekben gondolkodom. Nem ragaszkodom alapanyaghoz, helyette inkább kitalálom, hogy szeretnék valami sárga színvilágú ételt készíteni. Aztán jön a forma koncepciója és az illat. Egy étel kitalálása nem több néhány másodpercnél. Ha sárga, akkor adott a répa, díszíteni lehet virággal, passzol hozzá a hal és így tovább. Az étlapon megjelenő, végső verzió elkészítése persze már nem megy ilyen gyorsan, egy-egy ételt hetekig tökéletesítünk és persze a konyhában is mindenkinek meg kell tanulnia elkészíteni.
– Szabad kezet kap az ételek terén, vagy az étterem nevéhez hűen alkalmazkodni kell a kínált borokhoz is?
– A két tulajdonossal, Kalocsai Zoltánnal és Horváth Tamással együtt gondolkodunk a koncepcióban, de bizonyos tekintetben mindhármunknak megvan a saját kis játszótere. Tamás felel az étteremért, Zoltán a sommelier, jómagam pedig a séf. Előfordul, hogy előbb az étlapra szánt új ételt kóstoljuk és ahhoz választunk bort, de fordítva is működik a dolog. Ha egy különlegesebb termővidéket szeretnénk bemutatni, akkor inkább a bor kerül előtérbe.
Van egy alapétlap, amin mindig az aktuális évszaknak megfelelő választék szerepel és emellett van a Tábla, ami nagyobb teret enged. Ez az én személyes játszóterem, ahol van, hogy naponta kétszer-háromszor is cserélem a kínálatot, így a törzsvendégek is mindig találnak valami újat és kedvükre valót.
– Vagyis a Tábla teret enged a mindennapi kreativitásnak. Mi a kedvenc alapanyaga, amivel a leginkább szeret dolgozni?
– Annak ellenére, hogy gyerekkoromban nem rajongtam a halételekért, azt kell mondjam, a Franciaországból kapott friss hallal nagyon szeretek főzni, de a magyar szarvas és a vadak is kedvencek. Inspirál persze az is, mikor egy törzsvendég csak annyit mond, hogy borjúmirigyből készítsek valamit. Ilyenkor nincs kötöttség, teljesen szabad kezet kapok és igyekszem is mindig valami különlegessel előállni. Eddig nem panaszkodtak.