Az ünnepek mindig kiemelkedő alkalmat nyújtanak arra, hogy az asztalra jófajta borok is kerüljenek, amelynek nem csak önmagukban, hanem az ételekkel alkotott harmóniájukban is külön örömet okozzanak. Az adventi böjt után készülő különleges menük mellé az MNO különleges borokat is válogatott. Kisebb, talán kevésbé ismert, ám boraikat féltő gonddal készítő borászok nedűit ismerhetik meg. Nagy testtel rendelkező, vastag, a szőlőfajtáról, a borvidékről, a talajról sokat mesélő borokat mutatunk be.
A médiában nem elsősorban a borok végett szokott feltűnni Gyöngyöspata neve, pedig sokkal jobb lenne az olvasóknak és az ott lakóknak is. A borbarátok persze tudják, hogy a Mátrai borvidék néhány elkötelezett borásza közül élnek és dolgoznak itt is. Szecskő Tamás az egyik, aki erős terméskorlátozással igyekszik minél koncentráltabb borok segítségével megmutatni a hely adottságaiban rejlő lehetőségeket. 1,4 hektár chardonnay-je a Peres dűlőben található, a címkén feltünteti, hogy 1320 palack készült belőle. Sok-sok illatos és könnyű chardonnay – a világ univerzális fehérbora – után kellemesen meglepő ez a bor. A 13,5 százalékos alkoholtartalom már utal arra, hogy nem légies, illata és aromája gazdag, összetett, kicsit őszibarackos, de enyhe meszesség is felfedezhető benne. Hosszasan lehet beszélgetni róla, mert percről perc újabb meglepetésekkel szolgál.
Ételajánló: fehér húsok, vagy könnyedebb és világos fűszerekkel ízesített vörös húsok mellé ajánlom, sok zöldséggel.
Ráspi, alias Horváth József Fertőrákos egyik emblematikus figurája, borászként és szakácsként is. Örök lázadó, aki harcol az ezerkarú bürokráciával, de békében él a természettel, és hagyja, hogy az gondoskodjon a borairól. A Tündér egy küvé, összetétele 50 százalék furmint (100 éves tőkékről), 40 százalék leányka (50 éves tőkékről) és 10 százalék zöldveltelini. Javasolnánk, hogy a nagy vörösborokhoz hasonlóan legalább egy órával a fogyasztás előtt bontsák ki a palackot, a levegőzés után jobban megnyílik, elképesztően izgalmas lesz az illata. Robosztus fehér, amelyen ezt nem is érezni igazán, mert gazdag beltartalma gyönyörű harmóniát alkot. Illata, íze gyümölcsöket rejt magában, alma, őszibarack, málna és eper búvik meg egymás mögött. Egy hónapig ért héjon, 1 évig hordóban, és még sok évig tudja elkápráztatni fogyasztóit.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!