Robosztus borok az ünnepekre

Kisebb, talán kevésbé ismert, ám boraikat féltő gonddal készítő borászok nedűit ismerhetik meg.

Pósa Árpád
2014. 12. 08. 20:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepek mindig kiemelkedő alkalmat nyújtanak arra, hogy az asztalra jófajta borok is kerüljenek, amelynek nem csak önmagukban, hanem az ételekkel alkotott harmóniájukban is külön örömet okozzanak. Az adventi böjt után készülő különleges menük mellé az MNO különleges borokat is válogatott. Kisebb, talán kevésbé ismert, ám boraikat féltő gonddal készítő borászok nedűit ismerhetik meg. Nagy testtel rendelkező, vastag, a szőlőfajtáról, a borvidékről, a talajról sokat mesélő borokat mutatunk be.

A médiában nem elsősorban a borok végett szokott feltűnni Gyöngyöspata neve, pedig sokkal jobb lenne az olvasóknak és az ott lakóknak is. A borbarátok persze tudják, hogy a Mátrai borvidék néhány elkötelezett borásza közül élnek és dolgoznak itt is. Szecskő Tamás az egyik, aki erős terméskorlátozással igyekszik minél koncentráltabb borok segítségével megmutatni a hely adottságaiban rejlő lehetőségeket. 1,4 hektár chardonnay-je a Peres dűlőben található, a címkén feltünteti, hogy 1320 palack készült belőle. Sok-sok illatos és könnyű chardonnay – a világ univerzális fehérbora – után kellemesen meglepő ez a bor. A 13,5 százalékos alkoholtartalom már utal arra, hogy nem légies, illata és aromája gazdag, összetett, kicsit őszibarackos, de enyhe meszesség is felfedezhető benne. Hosszasan lehet beszélgetni róla, mert percről perc újabb meglepetésekkel szolgál.

Ételajánló: fehér húsok, vagy könnyedebb és világos fűszerekkel ízesített vörös húsok mellé ajánlom, sok zöldséggel.

Ráspi, alias Horváth József Fertőrákos egyik emblematikus figurája, borászként és szakácsként is. Örök lázadó, aki harcol az ezerkarú bürokráciával, de békében él a természettel, és hagyja, hogy az gondoskodjon a borairól. A Tündér egy küvé, összetétele 50 százalék furmint (100 éves tőkékről), 40 százalék leányka (50 éves tőkékről) és 10 százalék zöldveltelini. Javasolnánk, hogy a nagy vörösborokhoz hasonlóan legalább egy órával a fogyasztás előtt bontsák ki a palackot, a levegőzés után jobban megnyílik, elképesztően izgalmas lesz az illata. Robosztus fehér, amelyen ezt nem is érezni igazán, mert gazdag beltartalma gyönyörű harmóniát alkot. Illata, íze gyümölcsöket rejt magában, alma, őszibarack, málna és eper búvik meg egymás mögött. Egy hónapig ért héjon, 1 évig hordóban, és még sok évig tudja elkápráztatni fogyasztóit.

Ételajánló: rózsaszínűre sütött kacsamell almás-körtés körettel, ez jutott eszembe elsőre, és hosszas gondolkodás után is ide jutottam vissza. Próbálják ki!

 

 

Ha ellátogatnának Siklósra a Heumann pincészetbe, ne tévessze meg önöket az, hogy egy ipari telepre érkeznek, amelynek kebelén a borászat is található. Elképesztő borok pihennek itt ugyanis. A svájci-német házaspár, Evelyne és Erhard Heumann ugyanis könyörtelen minőségi követelmények mellett készíti borait, melyeknek – sajons – csak kisebb hányadát értékesítik Magyarországon, a többség Svájcba kerül. Ott pedig a világ összes borával, elsősorban a francia és olasz borokkal kell megvívniuk csatájukat. Mutatja ezt például a borászat zászlósborának neve is, amelyet magyar és olasz szavak ötvözésével találták ki, illetve fogadtatták el a svájci fogyasztókkal: Borissimo. Származás és a várható élmény is egyszerre érthető. Bár lehet, hogy a bort kicsit magyarázni kell. Borajánlónkban a pincészet 2011-es cebrnet franc-ját emeljük ki, amely tökéletesen illeszkedik a Heumann borsorba. Robosztus, nagy bor, gazdag, erőteljes illatkavalkáddal hengerli le a kóstolót. Sok gyümölcs, erőteljes barrique jegyek, amint az ízben is. Valósággal lehengerli az embert. Már most is maradéktalan élvezetet nyújt, de óriási ígéretet rejt magában. Ez a bor még hosszú éveken át remek ital lesz, szépségét meg tudja őrizni, sőt kicsit szelídül is majd az idő múlásával, és még szebb is lesz.

Ételajánló: A klasszikus szabályok szerint egy magas minőségű vörös hús, bélszín vagy szarvas illene hozzá. Lehet fűszeres, erdei gyümölcsös körettel. Nagy étel, nagy bor.

A Porkoláb-völgy feletti pincében úgy érzi magát az ember, mintha jazz koncerten lenne. Nem a hangok a fontosak, hanem az élmény, az érzés. Dániel Zsolt a borok segítségével próbál meg érzéseket ébreszteni, méghozzá sajátos módon. Például a palack hátcímkéjén Szabó Lőrinc Az óriás intelme című verse olvashat – a borról adható információk helyett. Nem mellékesen a Prof egy küvé, cabernet sauvignon az alapja, kékfrankos és zweigelt került a házasításba. A borász így próbálja meg a fajtán és a talajon túl bemutatni, hogy milyen is lehet a szekszárdi cabernet sauvignon. Kicsit veszít a világfajta a jellegéből, de egyedi vonásokkal gazdagítja a két hazai. Marad az erdei gyümölcsök kavalkádja, élükön az áfonyával, ugyanakkor megjelenik egy kis meggylekvár, csekély csoki mártott földieper beütésével. A sokféle illat és sokféle íz már-már zavarba ejtő. Hosszú levegőzés után teljesedik ki igazán, elvégre hat esztendeje zárták palackba (1890 db), és a megismerése is időt kíván, valóban élményszámba megy.

Ételajánló: Ha lehet, inkább csak magában kellene kóstolgatni. Ha nem, akkor csokoládé felfújtat javasolnék, sok fekete csokival, kevés cukorral, erdei gyümölcsökből készült mártással.

Bodrogkisfalud utcáin barangolva nem is gondolná, hogy az egyik parcella micsoda kincseket rejt. A föld felett jóravaló embereket lehet megismerni, Hudácskóné Magyar Katalint és lányát, akik a férj, illetve az apa elhalálozása után maguk vették kezükbe sorsuk, és a borászat irányítását. Persze mindig is szőlővel, borral foglalkoztak, de azért így sokkal nehezebb. A föld alatt szerteágazó pincejáratokban tárul fel a tokaji borok csodás világa. Mámorító pince-hordó-bor illat. A szerényen fellépő birtok munkájának minőségét sejteti, hogy 2013-ban a Nemzeti Borkiválóság Programban a Hudácskó pincészet Tokaji Aszúeszencia 2003 bor 5 csillagot kapott, azaz a legkiválóbb minősítést érte el (három 6 puttonyos aszú és két furmint társaságában). E nemes vérvonalat követő 2007-es 6 puttonyos aszút ajánlom az ünnepi menühöz, amely Magyarországon nem nélkülözhet egy szép aszút. A szóban forgó bor olajosan forog a pohárban, íves boltozatot hagy maga után, arany színe frissességére utal, illata, íze mézes, sárgabarackos, ananászos, csipetnyi fűszer, savai élénkek. Messze még a csúcs, ahová kapaszkodik.

Ételajánló: Félbevágott körtét főznék meg tokaji furmintban egy rúd fahéjjal és egy szem csillagánizzsal – nem kell más. A magház helyére kék sajtot töltenék, és pár csepp akácmézzel locsolnám meg. Kissé bizarr? Kóstolják meg!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.