Elkészült a remekmű: íme a magyar hústál

Magyar színekben Molnár Gábor és segítője, Pohner Ádám a 10-es számú konyhában dolgozik a világ legrangosabb szakácsversenyén.

kn
2015. 01. 28. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi zsűri először a magyar séf pisztrángból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyet fűszeres zöldség juliennel és rákkal töltve készített el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti ívvel a tetején. A zsűritagok elégedetten bólogattak a kóstolás közben.

A halétel köretének legalább ötven százalékban zöldségből kell állnia, ehhez a helyszínen berendezett piac kínálatából kedd este válogatta ki Molnár Gábor az összetevőket: burgonyát, zöldalmát, fehérhagymát, gyömbért, kaprot, sütőtököt, japán articsókát, vörös- és cirmos céklát, póréhagymát és tarlórépát. A köretben az utolsó pillanatban mindenki számára kötelezően kijelölt édeskömény is szerepelt.

A húsos fogás – amely fél órával később került a zsűri elé – gyöngytyúkból készült, a világhírű magyar találmány, a Gömböc formájára, amelynek jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik, és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. A dísztálon egy üvegből készült Gömböc is helyet kapott.

A nemzetközi zsűriben a versenyalapító Paul Bocuse-ön, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviseli.

 

A zsűri szerda este hirdet eredményt.

Az első napra sorsolt 12 séf már túl van a versenyen, a második napon mutatkozik be a legutóbbi ezüst- és bronzérmes Dánia és Japán, valamint a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

Magyar színekben Molnár Gábor és segítője, Pohner Ádám a 10-es számú konyhában dolgozik. Vomberg Frigyes edző a verseny alatt a pult mögül segítheti tanácsaival a csapat munkáját.

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésre, hogy elkészítsen egy hal- és egy húsételt. A magyarok az előbbit délután fél háromkor, a hústálat 3 óra 5 perckor tálalják a nemzetközi zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke is pontoz a 24 nemzet képviselői között.

„Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott, és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak” – mondta Hamvas Zoltán. Az elbírálásnál szempont az íz és a látvány, valamint az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng.

A magyar versenytálat egy világhírű magyar találmány, a gömböc ihlette, amely a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. A gömböc jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. A gömböc körvonalát veszi fel a magyar tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet egy „fészekre” helyeznek.

A gömböcre jellemző dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyha hagyományaira stabil pontként támaszkodhat. Az összetevőkben ezt olyan alapanyagok képviselik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval" elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke, majonézzel töltött tojás, hozzávalóként a torma és feketegyökér.

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk a csapatoknak, ennek köretében az utolsó pillanatban mindenki számára kötelezően kijelölt édeskömény is szerepel. A köret legalább fele részben zöldségekből áll. A filét fűszeres zöldségjulienne-nel és rákkal töltve készíti el Molnár Gábor, torma- és tintaspagettiívvel a tetején.

Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l'hotellerie et de l'alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyét. Magyarország először két éve vehetett részt a világversenyen, akkor Széll Tamás a nagy sikernek számító tizedik helyen végzett.

A lyoni világdöntő valóságos sportverseny: a zsúfolásig megtelt lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve, hangosan drukkolva követi a küzdőtéren egyszerre dolgozó séfeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.