A Bocuse d’Or döntőjének versenyzői az országos selejtezők után a kontinentális döntők nyertesiből kerülnek ki. Florent Suplisson, a versenyt szervező GL Events Exhibitions gasztronómiai események igazgatója a hétfői budapesti sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az európai döntő indulóinak 5 óra 35 perc alatt egy hús- és egy halételt kell elkészíteniük, nyitott boxokban, népes közönség előtt. A versenyzőknek amellett, hogy kiválóan készítsék el országuk legkiválóbb fogásait, az arénában kialakuló nyomásra is gyúrniuk kell.
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke megjegyezte: Bécset, Londont, Lódzot megelőzve sikerült Budapestre hozni az európai döntőt, amelyet a Hungexpo területén rendeznek meg 300 millió forintos költségvetéssel, a Sirha Budapest gasztronómiai szakkiállítás keretében.
A sajtótájékoztatón részt vett Jérome Bocuse is, a verseny névadójának, Paul Bocuse-nak a fia, aki a Sirha Trade Show elnökeként a program lebonyolításának ünnepélyes aláírási ceremóniájára érkezett Magyarországra. Külön kiemelte, hogy „valami nagyon mozgásban van most Magyarországon” – amivel a magyar Michelin-csillagos éttermek növekvő számára és az egyre jobb minőséget kínáló vendéglátóhelyekre utalt.
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja elmondta, jövő májusban több mint 20 ezer négyzetméteren 350 magyar és külföldi kiállítóval, mintegy 20 ezer szakmai látogatót várnak. A Bocuse d’Or magyar pályázatát a tervek szerint idén májusban teszik közzé, majd a szeptemberi selejtező és a novemberi elődöntő után 2016. február 18-án a legjobb hat versenyző közül választják ki azt a séfet, aki az európai elődöntőn Magyarországot képviselheti, megragadva az esélyét annak, hogy idén harmadjára is kijuthasson csapatunk a lyoni döntőre, amire idén már több mint 190 ezren voltak kíváncsiak.
Molnár B. Tamás a Magyar Gasztronómiai Szövetség alapítója és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja az elmúlt években aktívan részt vett a magyar selejtező szervezésében. Az elmúlt két sajtótájékoztatón azonban nem jelent meg, sőt idén a lyoni döntőre sem látogatott el – olyan, mintha eltűnt volna a gasztronómia reflektorfényéből. Megkeresésünkre elmondta, hogy éppen az új élelmiszer-minősítési projekt, az Aranyszalag díj alapítása körüli tanácskozással volt elfoglalva, azért nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Arra a kérdésünkre pedig, hogy miért hagyta ki idén a lyoni döntőt, azt válaszolta: „beteg voltam”.