Óriási lehetőség előtt a magyar gasztronómia

Jövőre nálunk rendezik meg a világ legrangosabb gasztronómiai versenyének európai elődöntőjét.

CsP
2015. 03. 30. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bocuse d’Or döntőjének versenyzői az országos selejtezők után a kontinentális döntők nyertesiből kerülnek ki. Florent Suplisson, a versenyt szervező GL Events Exhibitions gasztronómiai események igazgatója a hétfői budapesti sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az európai döntő indulóinak 5 óra 35 perc alatt egy hús- és egy halételt kell elkészíteniük, nyitott boxokban, népes közönség előtt. A versenyzőknek amellett, hogy kiválóan készítsék el országuk legkiválóbb fogásait, az arénában kialakuló nyomásra is gyúrniuk kell.



Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke megjegyezte: Bécset, Londont, Lódzot megelőzve sikerült Budapestre hozni az európai döntőt, amelyet a Hungexpo területén rendeznek meg 300 millió forintos költségvetéssel, a Sirha Budapest gasztronómiai szakkiállítás keretében.

A sajtótájékoztatón részt vett Jérome Bocuse is, a verseny névadójának, Paul Bocuse-nak a fia, aki a Sirha Trade Show elnökeként a program lebonyolításának ünnepélyes aláírási ceremóniájára érkezett Magyarországra. Külön kiemelte, hogy „valami nagyon mozgásban van most Magyarországon” – amivel a magyar Michelin-csillagos éttermek növekvő számára és az egyre jobb minőséget kínáló vendéglátóhelyekre utalt.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja elmondta, jövő májusban több mint 20 ezer négyzetméteren 350 magyar és külföldi kiállítóval, mintegy 20 ezer szakmai látogatót várnak. A Bocuse d’Or magyar pályázatát a tervek szerint idén májusban teszik közzé, majd a szeptemberi selejtező és a novemberi elődöntő után 2016. február 18-án a legjobb hat versenyző közül választják ki azt a séfet, aki az európai elődöntőn Magyarországot képviselheti, megragadva az esélyét annak, hogy idén harmadjára is kijuthasson csapatunk a lyoni döntőre, amire idén már több mint 190 ezren voltak kíváncsiak.

Molnár B. Tamás a Magyar Gasztronómiai Szövetség alapítója és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja az elmúlt években aktívan részt vett a magyar selejtező szervezésében. Az elmúlt két sajtótájékoztatón azonban nem jelent meg, sőt idén a lyoni döntőre sem látogatott el – olyan, mintha eltűnt volna a gasztronómia reflektorfényéből. Megkeresésünkre elmondta, hogy éppen az új élelmiszer-minősítési projekt, az Aranyszalag díj alapítása körüli tanácskozással volt elfoglalva, azért nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Arra a kérdésünkre pedig, hogy miért hagyta ki idén a lyoni döntőt, azt válaszolta: „beteg voltam”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.