Tóth Gusztáv, a pomázi Igaziolíva szaküzlet tulajdonosa egy madridi út során szeretett bele az olívaolajba, de hét év kellett hozzá, hogy megnyissa saját üzletét. 2011-ben lett régészből olívaolaj-szakértő, felesége – egyben a családi vállalkozás társtulajdonosa –, Bárány Borbála pedig korábban fordítóként dolgozott.
„Először csak nagyon kis mennyiséget hoztunk az országba, de hamar rájöttem, hogy ez viszonylag ismeretlen terület, és elhatároztam: meg akarom tanulni a szakma rejtelmeit, illetve amit már tudok, azt elhozom Magyarországra.”
Amikor belevágott a vállalkozásba, nem vagy csak ritkán lehetett igazán jó olívaolajat kapni Magyarországon. Ha mégis megjelentek olajok a boltokban, nem tudatos, szakértői válogatások kerültek a polcokra, egyszerűen valaki hozott külföldről olívaolajat, amelyről azonban nagyon keveset tudott. Voltak persze ínyenccégek is, ám azok igen magas áron kínálták termékeiket – emlékszik a kezdetekre.
Szavai szerint a vásárlók számára még ma sem alapvető, hogy minőségi olívaolajat használjanak. „Az elmúlt kilenc évnek kezd meglátszani az eredménye. A vevőinknek már igényeik, elvárásaik vannak. Ez a tendencia azonban más területeken is egyre inkább megfigyelhető: az emberek tudatosabban választanak, és nem csak olívaolajat, hanem pékárut, kávét, bort is.”
„Sokan hajlamosak túlzásba esni, ám nem érdemes kizárólag olívaolajat használni. Minden éghajlatnak megvan a saját konyhája. A hagyományos magyar ételeket például nem érdemes olívaolajjal készíteni, mindent a saját helyén kell kezelni.”
Tóth Gusztáv szerint a megfelelő olívaolaj kiválasztása során a legalapvetőbb, hogy megbizonyosodjunk arról: a kiválasztott palack címkéjén érvényesül „a három T szabálya”, mely ebben az esetben a termelő, a termőhely és a típus hármasra vonatkozik.
„A hipermarketekben sok palackon csak a palackozás helyét tüntetik fel, vagy annyit, hogy »európai uniós eredetű és nem uniós eredetű olívaolajok keveréke«. Az ilyen termék nem termelői olívaolaj, csak egy lötty, amely nem feltétlenül éri meg az árát” – szögezte le, kiemelve: a jó olívaolajakon minden esetben feltüntetik, ki a termelő, valamint hogy hol és milyen típusú bogyóból készült a termék.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!