Jelentősen megrendült a görög bankok iránti bizalom: fél millió olívaolaj termelő – köztük sok kisebb családi vállalkozás – fél attól, hogy a pénzintézetek zárolják számlájukat, ezért nem hajlandóak elfogadni nagy összegű kifizetéseket banki átutaláson keresztül – adta hírül az Independent nevű brit napilap.
Ha nem kapnak készpénzt, inkább a raktárakban tartják terméküket – mondta el a Greekpol in the Peloponnese extraszűz olivaolaj gyártó cég egyik dolgozója, Chris Dimizas. Ugyanakkor a vállalat nem rendelkezik elegendő készpénzzel ahhoz, hogy kifizesse a gazdákat, még akkor sem, ha saját ügyfeleitől – éttermektől, áruházláncoktól és élelmiszerboltoktól – is ezt a fizetési módot kérik.
Egy másik olívaolaj kiszállító cég, a Gaea csekkeket ajánl fel a gazdáknak, melyet be tudnak majd váltani, ha a bankok újra kinyitnak. „Egyetlen olívaolaj-rakomány körülbelül 100 ezer euróba kerül. Ekkora összeggel készpénzben nem rendelkezünk” – mondta a vezérigazgató, Aris Kefalogiannis.
De nem csak a görög adósságválság fenyegeti az iparágat: az Európai Bizottság nemrég arra figyelmeztette Olaszországot, hogy vegye fel a harcot azzal a bakteriális fertőzéssel, mely Lecce tartományban támadja az olajfákat. A Xylella fastidiosa baktérium, mely Costa Ricából került Olaszországba, a citrusfélékre és a szőlőre is komoly veszélyt jelent.
A mintegy 11 millió olajfa közel 10 százaléka fertőzött – írta meg a BBC, s a bizottság ukáza szerint Olaszországnak kötelessége elpusztítani a fertőzött fákat, és tiltani a kereskedelmet is, ami a fertőzés további terjedését okozhatja.
A járvány több ezer hektárnyi olajbogyót érint, ami jelentős problémát okoz Olaszországnak, mint – Spanyolország után – az Európai Unió második legnagyobb olívaolaj termelőjének.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) úgy véli, hogy a betegséget, mely kiszáradás útján pusztítja el a fákat, különféle nedvszívó rovarok terjeszthetik. A hatóság szóvivője a BBC-nek elmondta: nehezíti a helyzetet, hogy a fákon nem mindig láthatók a fertőzés tünetei. Ezért csak azoknak az olajfáknak a kivágása, amelyeken már látszik a betegség, talán nem is lesz elég – tette hozzá.
A Peacelink nevű helyi csoport viszont vitatja az EFSA állításait – ők úgy vélik, hogy gombás fertőzés állhat a háttérben. Emiatt felszólították a hatóságot, hogy álljanak le a fák tömeges kivágásának követelésével, mivel ez ebben a helyzetben teljesen felesleges. Érvelésük szerint több mint 500 olyan olajfa, amit gombás fertőzés gyanújával kezeltek, helyrejött.
Lecce-i tisztviselők, akiket az AGI nevű olasz hírügynökség idézett, arra gyanakodnak, hogy a fertőzés dísznövényeken keresztül kerülhetett Costa Ricából az országba. A Xylella fastidiosa korábban a kaliforniai szőlő- és a brazíliai citrusültetvényeket is sújtotta.
A probléma azonban ennél jóval összetettebb. Tóth Gusztáv olívaolaj-szakértő, az igazioliva szaküzlet és webshop tulajdonosa lapunknak elmondta: a 2014–15-ös szüret több szempontból is az elmúlt húsz év legrosszabbjának számított. Az olívaolaj mennyisége csak a töredéke volt az előző évinek, így június-július környékére szinte teljesen elfogytak a készletek – legalábbis papíron. Amit azon felül kínálnak fel, bizonytalan eredetű, kétes minőségű, pancsolt termék lehet.
„A jóval kisebb termésnek nem csak a Xylella volt az oka; Olaszországban a jégesők, viharok és a seregélyek mellett több tartományban súlyos pusztítást végzett az olajbogyófúró légy. Összességében a 70 százalék körüli terméskiesés sem volt ritka” – magyarázta.
Az olaszoknál, akik amúgy is a legnagyobb felvásárlók és palackozók, olyan mértékű hiány lépett fel, hogy minden olajat felvásároltak volna Görögországtól, de görög partnereiket más válság sújtja, és Tunéziából is problémás a szállítás. Utóbbi egyébként az olívaolaj-üzletben tavaly a Mediterráneum legnagyobb „nyertese” volt, megnégyszerezve a 2013-as termésmennyiséget, de az Iszlám Állam terrortámadásai a kereskedelmet is akadályozzák.
Tóth Gusztáv ugyancsak fontos tényezőként említette, hogy az elmúlt időszakban megugrott az igény az olívaolaj iránt. Mint mondta, a „fogyasztói kapzsiságot” akkor is nehéz lenne kielégíteni, ha minden évben tökéletes lenne a termés.
A szakember a felsoroltak miatt igen borús jövőt jósol az iparágnak, ami a hazai kereskedelemre is komoly hatással volt. Elmondása szerint saját üzletében is kénytelenek voltak néhány terméknél 15-17 százalékkal emelni az árakat (azoknál, ahol a termelők 27-30 százalékot emeltek), ráadásul vannak olyan előállítók, akiktől ebben az évben már nem tudnak másodszor olajat venni.
„Hamarosan nem az lesz a probléma, hogy drága az olívaolaj, hanem hogy egyáltalán nincs” – hangsúlyozta, hozzátéve: a helyzet nem is idén, hanem az elkövetkező években lesz igazán súlyos.
A Xylellával kapcsolatban azzal érvelt: hiába az embargó Olaszország déli részén, a fertőzés már kijutott, és félő, hogy más országokra is lecsap, két hete például Portugáliában készített olyan fákról fényképeket, melyek magukon hordozták a betegség jeleit.
„Ha ez komolyan terjedni kezd, óriási katasztrófa léphet fel a mediterrán országokban, hiszen ezeken a területeken az olívaolaj az egyik fő agrártermény és exportcikk, közvetlenül és közvetve is sok százezer család kenyerét biztosítja az ágazat” – magyarázta a szakember. Ráadásul ha egy ilyen helyzetben növényvédő szereket kezdenek el alkalmazni, az már a biogazdálkodásra is negatív hatással lesz.
„Ezt a folyamatot azonban az olaszok fogják a leginkább megsínyleni, és nemcsak a Xylella miatt, hanem mint Görögország legnagyobb olívaolaj-felvásárló partnereire, az adósságválság rájuk lesz a legnagyobb hatással” – emelte ki a szakember.