A feldolgozott húsok – mint például a kolbász, a sonka és a baconszalonna – rákot okozhatnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint – írja a BBC.
Ötven gramm ilyen jellegű hús napi szintű fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát – áll a hírben.
Feldolgozott húsnak számít a füstölt vagy más módon tartósított termék, a WHO szerint pont ezen eljárások növelik a rák kockázatát. Kurt Straif (WHO) szerint ugyan a feldolgozott húsok fogyasztásával is alacsony a rák esélye, minél több ilyet fogyasztunk, annál valószínűbb, hogy rákosak leszünk.
A jelentés arra is kitér, hogy a vörös húsok „valószínűleg rákkeltőek”, de ahhoz, hogy ezt bizonyosan állíthassák, nem gyűlt össze elegendő bizonyíték. Ugyanakkor a WHO azt is közölte, hogy vannak az egészségre nézvést pozitív hatásai is a húsoknak.
„Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek”
– idézte az MTI Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatóját. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.