Rákot okozhat a bacon és a kolbász

A feldolgozott húsok rákot okozhatnak az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb közlése szerint.

MNO
2015. 10. 26. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feldolgozott húsok – mint például a kolbász, a sonka és a baconszalonna – rákot okozhatnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint – írja a BBC.

Ötven gramm ilyen jellegű hús napi szintű fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát – áll a hírben.

Feldolgozott húsnak számít a füstölt vagy más módon tartósított termék, a WHO szerint pont ezen eljárások növelik a rák kockázatát. Kurt Straif (WHO) szerint ugyan a feldolgozott húsok fogyasztásával is alacsony a rák esélye, minél több ilyet fogyasztunk, annál valószínűbb, hogy rákosak leszünk.

A jelentés arra is kitér, hogy a vörös húsok „valószínűleg rákkeltőek”, de ahhoz, hogy ezt bizonyosan állíthassák, nem gyűlt össze elegendő bizonyíték. Ugyanakkor a WHO azt is közölte, hogy vannak az egészségre nézvést pozitív hatásai is a húsoknak.

„Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek”

– idézte az MTI Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatóját. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.