Emberek százai gyűltek össze november 14-én a budapesti Millenárison, ahol különleges, organikus italokat kóstolhattak meg az érdeklődők. A rendezvényen tizenegy borvidék huszonnyolc borászatának terméke mutatkozott be. A felvonultatott borok egytől egyig természethű gazdálkodásból származtak, minimális beavatkozással, spontán erjedéssel készültek, az egyetlen hozzáadott anyag bennük a kén volt.
Nemes Richárd, a Terra Hungarica alapítója és az esemény szervezője az MNO-nak elmondta: a bortechnológia fejlődésének eredményeképpen nagyon sok adalékanyagot, segédanyagot és különböző kezelést alkalmaznak a borászatban. A Terra Hungarica – olyan borászok laza szövetsége, akik aláírásukkal vállalták, hogy a szőlőben organikusan gazdálkodnak – célja visszatérni a hagyományokhoz.
„A kiskerekedelemben és fogyasztói szinten ez még nem annyira látható, de a gasztronómiában, szakértői szinten már tapintható ezeknek a boroknak az előretörése” – mondta a szervező, hozzátéve: az általuk szervezett borkóstolókat is egyre nagyobb érdeklődés övezi, minden évben tíz-húsz százalékkal több látogató érkezik.
A sétáló kóstolón kívül sor került egy, a Láthatatlan Kiállítással közösen szervezett Láthatatlan kóstolóra is, ahol a vendégeknek látássérültek töltötték poharaikba a legkülönlegesebb borokat a vak sötétben. Végül a Spontán borbáron külföldi organikus és biodinamikus borokat kínáltak.
Maurer Oszkár borászatának, a Maurer Pincészetnek a termékeit Kovacsevics Gorán eladási menedzser hozta el a rendezvényre. Mintegy 15 hektáron termelnek szőlőt, és kizárólag vegyszermentes anyagokat használnak.
„Jóval kevesebb, tőkénként 300-500 grammos átlagig szüretelünk, így boraink sokkal gazdagabb íz- és illatvilággal rendelkeznek. Egyik legnépszerűbb termékünk például a Kadarka, melyből egyszerűen nem tudunk annyit termelni, amekkora az igény rá – mondta Kovacsevics Gorán. – Egy jó bornak mindig lesz piaca.”
Különleges borokkal érkezett Beőthy János (János von Beöthy), a badacsonyi borvidékhez tartozó csobánci bormanufaktúra – két független pincészet, a Beöthy Pince és a Tóth Pince összefogása – egyik alapítója is. Mint mondta, egyebek közt két 2010-es vörösbort, egy pinot noirt és egy Gilgamest hozott, melyek azért érdekesek, mert az említett évben sokaknak tönkrement a termése.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!