Jobb lett volna nélküle

Három napon át rombolta az emberek ízlését a IV. budapesti halfesztivál.

D. Horváth Gábor
2016. 02. 15. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken nyílt, mi szombaton látogattunk el, és vasárnap zárta kapuit a IV. budapesti halfesztivál, amely három napra beköltözött a Millenáris parkba. Láthatóan nem voltak túl sokan kíváncsiak az attrakciókra, az emberek kedvét valószínűleg a 10 forint híján 2000 forintos belépőjegy ára vette el, amiért nem kaptak még egy poharat sem. Egy férfi legalábbis ezért morgott a bejárat melletti pénztárnál, és sem az nem hatotta meg, hogy ha nem lenne még 14 éves, akkor ingyen bemehetne, sem az, hogy a „torkos csütörtökről” lekésett diákok és a nyugdíjasok 990 forintért kerülhettek a kerítésen belülre, hogy eldöntsék, a „torkos pénteken” mivel verjék el éhüket. Ugyanis sem szombaton, sem vasárnap nem folytatódott a torkos napok száma, ezért csak teljes áron tömhette volna meg a hasát a kínálat szerint például harcsapacallal vagy hekkel, sült compóval, kis-balatoni keszeggel, halfesztiválkoktéllal, tonhalas kenyérlángossal, netalántán parmezános harcsafilével. A dühös férfinak utólag üzenhetnénk, hogy jól döntött, a borsos árakat látva a haját tépte volna.

Mivel csak szombaton szemlélődtünk a helyszínen, ezért lemaradhattunk sok mindenről. Necz István főszervező ugyanakkor a médiában már előzetesen elmondta, hogy a rendezvényen a halászléktől kezdve megtalálható lesz „az egzotikus szusin, a padthai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinón, azaz a tengeri süllőn, az afrikai tüdős harcsa szalámiján át egészen az amerikai fish and chipsig” minden. Azt is mondta, hogy a rendezvénnyel szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékei és vizei tisztasága védelmének fontosságára, amivel ezen a rendezvényen talán kissé mellélőtt, hiszen az élővizekben a kereskedelmi célú halászatot épp idéntől tiltotta be az Országgyűlés.

Az nem derült ki tegnapig, hogy állami támogatást kapott-e ez a rendezvény, csak remélni lehet, hogy nem került bele közpénz. A hetvenes éveket hitelesen fölidéző kiállításon a halsütödék, a pálinkás vállalatok és a forralt bort készítő üzemek célja az lehetett, hogy bemutassák, miként lehet minden teljesen egyforma, anélkül hogy valamilyen multi irányítaná őket a háttérből. Végigjárva a szomorú balatoni halsütő bodegákat idéző kis pavilonokat, a Magyarország élővizei környékéről érkezett éttermek és sütödék által bemutatott rántott és panírozott halak között a legnagyobb különbséget abban lehetett talán fölfedezni, hogy melyik állat töltött el több időt a bő forró olajban, mielőtt gyorsan hűlni kezdett az enyhe és esős téli időben a szabadtéren kihelyezett asztalokon.

Azt, hogy a hazai ízléstelenségnek ehhez a korszakához ragaszkodtak a szervezők, a kulturális programok is jelezték. Az Irigy Hónaljmirigy mellett többek között fellépett Zoltán Erika, ha valaki emlékszik még rá, a 100 Folk Celsius, hogy a gyerekek se maradjanak ki a szörnyűségekből, de fölvillant valami a jövőből is. A Szomorú szamuráj című dalról ismert Kozsó biztosan elénekelte ezt az Ámokfutókkal a színpadon, de erről azért nem tudunk pontosan beszámolni, mert nem vártuk meg, hogy elkezdje. Azt pedig, hogy a rendezvény a gasztronómia szempontjából sem vállalható, mutatja, hogy egyetlen olyan hazai halétterem sem volt jelen, amely a minőséget jelenti e területen. A Budaörsi Halpiac például a Magyar Gasztronómiai Egyesülettel készült volna bemutatni, mit tudnak, de miután tájékozódtak a részletekről, inkább távol maradtak.

A minden szempontból szürke fesztiválnak azért voltak színesebb pillanatai. A ma Horvátországhoz tartozó kopácsi magyarok egy különleges, végre nem bő olajban sült halételt, hanem nyílt tűzön sütött és füstölt csíptetős ponttyal készültek, kilónként azonban 8000 forintért ezért sem kapkodtak a látogatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.