Bocuse d’Or: ezeket az ételeket főzi a magyar csapat

Az interneten is követhetik az eseményeket az érdeklődők.

MNO
2017. 01. 24. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat a piacon, ahol hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak. A magyar csapat kosarába többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, mogyoróhagyma, sárgarépa és csicsóka került. A piacra évek óta a környékbeli őstermelők szállítják a zöldségeket. Több mint 140-féle zöldség kapott helyet a polcokon, köztük számos, kimondottan az itteni régió kedvence – tájékoztatta a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az MTI-t.

A nemzetközi szakácsversenyen a hétfő, szerda és péntek az előkészületek napja, a kedd, csütörtök és szombat pedig a versenyeké, amikor a 24 csapat időre főz. A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt – mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.

A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, valamint a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.

A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni. Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat megnyert. Széll Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt. A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember, designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.

A döntőn kedden 9 óra 50 perckor kezdődik a magyar csapat főzése, 14 óra 50 perckor találják a vegán ételt, 15 óra 25 perckor pedig a húsételt.

Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia honlapján részletesen leírják, pontosan milyen ételeket is főz a magyar csapat az eseményen.

Vegán téma: a menükben fellelhető a tokaji bor, a tokaji ecet, a tökmag, az erdei medvehagyma, a zeller, valamint a magyar szarvasgomba és paprika.

„Gyökerek és Levelek alatt”

Mártás

Bresse-i csirke és tenger gyümölcsei: a menükben megjelenik a tokaji furmint és aszú, a mangalicasonka és -szalonna, a tökmag, a kacsamáj és a paprika.

„Magyar téli erdő”

Köretek

Mártás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.