Aki jó bort akar, sokáig emlékezni fog 2017-re

„Csak elrontani lehet” – szüret után, a borkészítés első szakaszában ekképp összegzik a hazai borászok az idei évjáratot.

2017. 11. 08. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kiemelkedő évjárat”, „kegyelmi állapot”, „ezt csak elrontani lehet”. Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a szőlészek, borászok szájából a közelmúltban záruló, 2017-es szürettel kapcsolatban. Aki megúszta a nyári jégesőket, sokat és jó minőséget szüretelhetett, és a bora sem lesz rossz. A Borháló partnerborászai szerint pedig mindez a máris kóstolható fehérekre és rozékra éppúgy igaz, mint a csak évek múlva palackba kerülő vörösökre.

„A hozzáértő borászok szinte minden kategóriában csúcsborokat készíthetnek” – foglalja össze a nemrég befejezett szüret tapasztalatait Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.

A növénybetegségek is alig támadtak az idén, a sok napsütés magas cukorfokot eredményezett, a szeptemberi eső pedig több hasznot, mint kárt okozott.

A korai fajták tehát – mint Várszegi Viktor csabagyöngyéje vagy a Szeleshát-birtok pinot noir roséja – már várják a közönséget, és Márton-napra megérkezik a Lelovits- és a Polgár-féle primőr portugieser.

Pedig volt az évben kockázat bőven: februárban, emlékezhetünk, fenékig be voltak fagyva a hazai tavak, és kemény jégzajlások voltak a folyóinkon, aztán még áprilisban is voltak fagyok, nyáron pedig egy pici aszály is volt, az is gondot okozhatott. Egyes borászok szerint ez az évtized egyértelműen legjobb éve eddig, ez a legfőbb tanulság az augusztustól októberig nyúló szüret után.

Villányban szinte befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó, ezt közölte a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely. A termés mennyiségét az eddig feldolgozott jelentések alapján Nagy úgy becsülte, hogy a villányi átlag felső értékéhez, a hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni. Villányból Günzer Tamás csúcsborokat ígér. – Minden fajtára jellemző volt, hogy egy-két héttel korábban kellett nekilátni a szüretnek, de aki ezt megtette, csodálatosan egészséges, szép szőlőt szedhetett – említi a borász. Példaként említi, hogy az Irsait már augusztus 11-én leszüretelték, mert a friss fehérek és rozék savai megsínylették volna, ha tovább marad a tőkén. A szokásosnál előbb szüretelték a vörösöket is. – Ha valamit mégis ki kell emelni, azt mondanám, hogy a merlot-nak és a syrahnak kedvezett leginkább az időjárás.

Egerből is csak jó hírek érkeznek, a leánykát szeptember közepén leszedték, de már a vörösök is erjednek vagy akár hordóban is vannak. Az egri kékfrankos rozé Márton-napra már a szakboltok polcain lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.