A Kúria felfüggesztette a tolvajt üldöző nő ítéletének végrehajtását

A Kúria döntéséig visszakaphatja jogosítványát a jogerősen két év felfüggesztettre ítélt nő.

Lándori Tamás
2017. 08. 30. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria a héten kézbesített végzésével felfüggesztette annak a nőnek a járművezetéstől való jogerős eltiltását, aki 2012 decemberében autójával üldözőbe vette azokat a motorkerékpáron menekülő tolvajokat, akik a táskáját egy piros lámpánál ellopták a kocsijából. Az autója egy kanyarban összeért a bűnözők járművével, amely felborult, és az egyik tolvaj meghalt. 

Az elsőfokú bíróság még azt állapította meg, hogy K. Andrea nem büntethető a motorosokkal történtek miatt, mivel – a lopás sértettjeként – jogos védelmi helyzetben volt; ellenben bűnösnek találták a többi közlekedő veszélyeztetésében és a megsérült autók rongálásában, ezért nem jogerősen egy év felfüggesztett börtönt kapott, és két évre eltiltották a vezetéstől.

A jogerős döntés az idén januárban született meg a Fővárosi Törvényszéken, amely K. Andrea várakozásaival szemben két év felfüggesztettre súlyosította az ítéletet, kimondva bűnösségét halált okozó közúti veszélyeztetésben is. A törvényszék ugyanis arra jutott, hogy K. Andrea nem lehetett jogos védelmi helyzetben, lévén az ellene irányuló támadás – a lopás – már befejeződött, amikor a gázpedálra lépett. Márpedig egy már befejezett támadás ellen utólag nem lehet élni a jogos védelemmel – érvelt a törvényszék a szóbeli indoklásban.

Lapunk már akkor felhívta a figyelmet, az ítélet ezen része az elérhető szakirodalom alapján téves lehet, a tudományos álláspont szerint ugyanis a lopás csak akkor tekinthető befejezett cselekménynek, ha a tolvaj eltűnik a sértett azon hatóköréből, ahol a lopott tárgy visszaszerzésére még reális esély van. Fenti aggályainkat akkor Gellér Balázs, az ELTE tanszékvezetője is megerősítette.

Ezek fényében nem meglepő, hogy K. Andrea nem nyugodott bele a jogerős döntésbe, és a Kúriától kért felülvizsgálatot. A legfelső bírói fórum be is fogadta a kérelmét, és várhatóan még az idén ősszel elbírálja az ügyet. A múlt héten kelt végzésükben viszont arról máris döntöttek, hogy határozatukig felfüggesztik a törvényszéki ítélet azon részének végrehajtását, amely K. Andrea járművezetéstől eltiltását mondta ki. Emellett a jogerős ítéletben megállapított hatszázezer forintos bűnügyi költséget sem kell megfizetnie.

E végzés jelentőségéről megkérdeztük Lakatos Viktor ügyvédet, aki jelezte, a törvény lehetőséget ad a végrehajtás felfüggesztésére, ugyanakkor ezzel ritkán él a Kúria. Attól mégis óva intett a jogász, hogy ezt a jogerős határozat megváltoztatásának vagy hatályon kívül helyezésének előjeleként értékeljük, a bírói tanács ugyanis nem prejudikálhat. Sokkal inkább arról van szó – mondta –, hogy a Kúria elismerte, a terhelt számára jelentős érdeksérelmet okozhat a jogosítvány hiánya és a több százezres eljárási költség befizetése a Kúria felülvizsgálati döntése előtt.

Érdekesség egyébként, hogy az ügyet a Kúrián elbíráló bírói tanács elnöke az a Kónya István elnökhelyettes, aki az elmúlt hetekben éppen a jogos védelmi helyzet kérdéséről adott nagy interjút a Magyar Nemzetnek. Ebben többek között megjegyezte, az alsóbb bíróságok gyakran vonakodnak kimondani, hogy egy-egy eset jogos védelem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.