Algéria harminckét év óta vár a bosszúra

Az észak-afrikai együttest tüzelheti, hogy 1982-ben a németek az osztrákokkal kibundázták őket.

2014. 06. 30. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaország–Nigéria melletti másik mai Európa–Afrika-találkozón Németország jóval esélyesebb, mint Algéria, Joachim Löw azonban nem becsüli le a története során most először nyolcaddöntős észak-afrikai válogatottat. „Egy világbajnokságon nincsenek könnyű ellenfelek, különösen az egyenes kieséses szakaszban” – szögezte le a németek szakvezetője. Lukas Podolski kisebb sérüléssel bajlódik, s a négygólos Thomas Müller mellett várhatóan Mario Götze lesz a másik támadó, Sami Khedira helyett pedig a hírek szerint Bastian Schweinsteiger kezd, aki az Egyesült Államok elleni meccsen (1–0) a németek legjobbja volt. Algéria történelmi  továbbjutását érő gólját az oroszok ellen 1–1-re végződött találkozón Iszlam Szlimani (nyitóképünkön), a Sporting Lisszabon támadója szerezte, de Szofian Feguli, a Valnecia középpályása is megtréfálhatja a németeket.

Bár az észak-afrikaiak jelenlegi válogatottjából az 1982-es vb idején még senki sem élt, a történetet jól ismerhetik: a spanyolországi tornán a csoportkörben Algéria 2–1-re legyőzte a németeket, akik aztán a zárófordulóban az osztrákokkal közösen kibundázták a kis csapatot. Az 1–0-s gijóni német győzelem azt jelentette, hogy a körbeverésben az algériaiak húzták a rövidebbet S most már csak ezért is törlesztenének. Az algériai játékosok – ők mind a huszonhárman muszlim vallásúak – egy imámtól engedélyt kaptak, hogy a mérkőzés előtt a ramadán ellenére ne kelljen böjtölniük. A németektől Mesut Özil a problémát úgy oldotta meg, hogy magának adott engedélyt, Khedira és Shkordan Mustafi pedig a kispadon gyűjthet erőt.

Nyolcaddöntő: Németország–Algéria, Porto Alegre 22.00

A várható kezdőcsapatok:

Németország: Manuel Neuer – Jerome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker, Benedikt Höwedes – Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm – Toni Kroos, Mesut Özil, Mario Götze – Thomas Müller

Algéria: Raisz M\'bolhi – Esszaid Belkalem, Rafik Halis, Dzsamel Meszbah, Karl Medzsani, Aissza Mandi – Nabil Bentaleb, Szofian Feguli, Jaszin Brahimi – Iszlam Szlimani, Abdelmumen Dzsabu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.