Átverések a tojásvásárlásnál, ilyet ne vegyünk

Az UV fénnyel kezelt tojás messze nem steril, a vegyes tálcák zöme S-es tojás és az sem mindegy, milyen színe van a sárgájának.

Kuslits Szonja
2014. 04. 17. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke szerint a legfontosabb, hogy a háziasszonyok mindig magyar terméket vásároljanak és a boltokban a kilós árat nézzék, nem mindegy ugyanis, hogy a tálcán lévő tojás hány grammos. Adott esetben jobban járhatunk a drágábbnak tűnő tíz darabos dobozzal, mert nehezebb tojásokat tartalmaz.

Egyre gyakoribb, hogy a tojástálcákon olyan feliratokat olvashatunk: „UV fénnyel kezelt termék”. Végh László szerint ez azt jelenti, hogy csökkentett csíraszámot tartalmaz a tojás, de ezeket inkább a közkonyhákban használják, ahol előírás, hogy fertőtlenített termékekkel kell főzni. Érdekességként megemlítette, hogy ez a kezelési mód nem felel meg az EU-s szabványnak, ahol ennél is kevesebb csíraszámot várnak. (Az UV fényes kezelés csíramentesítésre szolgál, a tojás felületén található mikroorganizmusok számát csökkentik ezzel az eljárással.) A szakértő szerint a tanyasi tojásoknál nem alkalmazzák ezt az eljárást, de nem is annyira fontos, hiszen egy átlagos háztartásban nincs feltétlen szükség ilyen alacsony csíraszámú termékre, elegendő alaposan megmosni a tojások felületét.

Lényeges, hogy mindig nézzük meg, szerepel-e kódszám a tojásokon. Lehetőleg a magyar pecséttel ellátott termékeket keressük, hiszen azokat itthon ellenőrizték, hazai termelőktől származnak, ami garantálja a frissességet és a jó minőséget. Végh László a Koronás Tojás védjeggyel ellátott termékeket ajánlja, mert azoknál a termelő önként vállalja, hogy évente kétszer ellenőrzik a hatóságok a gazdaságát és a termékeit is. Ilyen jellegű biztonság külföldi tojások esetében egyáltalán nincs.

Bár az ár sok mindent befolyásol, gyakran verik át a vásárlókat azzal, hogy nagyon pici tojásokat adnak el méretükhöz képest túlárazva. Áprilistól kötelező az üzletekben a kilós ár feltüntetése, ami segítheti a házasszonyokat a pontosabb tájékozódásban. A Tojástermelők Szövetségének elnöke szerint a nagyobb, harminc darabos tálcák esetében nem érdemes olyat vásárolni, amire azt írják, hogy S-es és M-es vegyes, mert ez gyakran azt jelenti, hogy 29 S-es és 1 darab M-es terméket viszünk haza. Azonban a szép, festett húsvéti tojáshoz inkább L-es és XL-es tojásokat érdemes vásárolni, mert ezekből lehet mutatós ajándék a locsolóknak.

A közhiedelemmel ellentétben nem igaz, hogy a tojást két hét után már nem szabad elfogyasztani, ugyanis egy hűvös kamrában, vagy a hűtőben akár 28 napnál tovább is eltartható. A frissesség abból állapítható meg, hogy mekkora a tojásban a légkamra: minél kisebb, annál régebbi a tojás. Végh László szerint a leggyakrabban fogyasztott táplálékok közül a tojás azért is kiemelkedő, mert igen jól tűri a hűtőben tárolást.

Sokat elárul a tyúk tartásáról az, hogy milyen színe van a leütött tojás sárgájának. Ha az állat zöldtakarmányt kapott, ami ugye számára is egészségesebb, akkor sokkal élénkebb és sötétebb a tojás sárgája, sőt a minősége is jobb.

Íme a legfontosabb tippek arra, hogyan ne verjenek át minket, és valóban olyan húsvéti sonkát kapjunk, amilyenért fizetünk.

 

Egyre többen keresik a minőségi termékeket: húsvétisonka-, pálinka-, tojás- és csokoládéhelyzet, ahogy a nagyáruházak látják.

 

Várhatóan nagyjából 900 tonna csokoládéfigura kel el, a forgalom értéke pedig hárommilliárd forint körül alakul.

 

Új trükkel verik át a húsvéti sonka vásárlóit, a jól megtervezett hívószó elhomályosítja a sonkákat vizslató szemet, mert a hagyományos vonzó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.