Ahogy arról korábban már írtunk, tizenkét különböző fajta, összesen több tízezer liter ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására tegnap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magas nitrition-koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte miatt. Utóbbi – a jogszabály értelmében – egyáltalán nem fordulhat elő a palackozott ásványvizekben, míg a nitrition-koncentráció nem haladhatja meg literenként a 0,1 milligrammot.
A hatóság közölte azt is, hogy bár az ásványvizek nem feleltek meg a jogszabályban foglaltaknak, a bennük talált szennyeződések nagy valószínűséggel nem okozhattak megbetegedést. Kiemelték, hogy a talált Pseudomonas aeruginosa baktérium csak kivételes esetben betegít meg egészséges embert, a helytelen nitritkoncentrációhoz fűződő gyártási, technológiai hibát pedig még azelőtt megállapították, hogy komolyabb értéket elért volna.
A pseudomonas filmszerű bevonatot képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le, így fordulhat elő, hogy nem minden palackban, nem minden tételben található meg.
A nitrit természetes megjelenése a környezetben a nitrogén körfolyamat következménye, de a nitrit általában nagyon alacsony koncentrációban van jelen. A szervezetbe ivóvízzel és élelmiszerrel kerül be. A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot, előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály korlátozza.
Az ásványvíz-célellenőrzések a Lidl, az Aldi és a One Euro Store üzleteiben zajlottak, az üzletláncok, együttműködve a hatósággal, az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról a vizsgálat során. A Nébih honlapján megjelent információk szerint a vizsgált 12 fajta, 1,5 literes kiszerelésű ásványvízből nyolc esetben az Aquitas Zafír és egy esetben a szénsavmentes Mizse szállítmánnyal volt gond, mindkét márkát a Magyarvíz Kft. gyártja. A többi három problémás esetet a Pannon Aqua ’95 Zrt. által gyártott Pannon Aqua és Saguaro Pannon Aqua termékek okozták. További részletekről és a vásárlói lehetőségekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal készített interjúnkból tájékozódhat.