2010 óta már otthon is főzhetünk magunknak pálinkát, de természetesen a bérfőzetés műfaja sem került parkolópályára a törvény által. Az előállított mennyiség általában jóval több, mint amit az ember elfogyaszt, illetve elajándékoz a rokonoknak, így marad az értékesítés. Hogyan adható el a felesleges mennyiség?
A jelenlegi törvényi szabályozás szerint a kistermelői értékesítésre szánt párlat mennyisége után meg kell fizetni a bérfőzetőnek a teljes adómértéket, és párlatzárjeggyel kell ellátnia a terméket.
A magán- és bérfőzés keretében előállított párlat a tulajdonos és háztartása személyes fogyasztásra szolgál – mondja ki a rendelet. Ha a maradékot eladnánk, akkor ezt a jövedéki adó megfizetésével az átvételig legalizálnunk kell, utólag nincs rá lehetőség. Ha az átvételig nyilatkoztunk arról, hogy értékesíteni szeretnénk a pálinkánkat – és a jövedéki adót megfizettük utána –, igényelhetünk zárjegyet a NAV-tól.
A bejelentésben nyilatkozni kell arról, hogy a tárgyévben sem a bejelentő, sem a vele egy háztartásban élő más személy nem állított elő bérfőzésben pálinkát. A bejelentésben a párlat mennyiségét az alapanyag tömegében kifejezett mennyiségéből a külön jogszabályban közzétett kihozatali arányszám alkalmazásával kell megállapítani. A papírmunkánál érdemes odafigyelni, mert a bejelentés adóbevallásnak minősül. A hatóság a bejelentés alapján az azt követő ötödik munkanapon a jelentett mennyiségre származási igazolványt állít ki, de ennek feltétele, hogy a kérdéses mennyiségre vonatkozó adót a tulajdonos megfizette.
A saját gazdaság helyén nyújtott vendéglátás, illetve a falusi szálláshely-szolgáltatás keretében való párlatértékesítésekor nem kell üzlethelyiséggel rendelkezni. E formában a pálinka zárjeggyel ellátott üvegből kimérve is értékesíthető helyben, fogyasztásra, kóstolásra, bontatlan palackban elvitelre is. A kistermelőnek az értékesített párlat származását, adózott voltát bérfőzött párlat esetében a szeszfőzde, az otthon főzött párlat esetében a vámhatóság által kiállított származási igazolvánnyal igazolnia kell tudnia hatósági ellenőrzéskor.
Amint az ismert, a bérfőzést végző szeszfőzdében a lepárlás keretében 50 liter mennyiségig adómentesen, e felett a teljes adómérték megfizetésével lehet pálinkát előállíttatni. 50 liter pálinkának továbbra is az 50 liter 86 térfogat-százalékos gyümölcsszesz felel meg.
Amennyiben valaki a párlatot a jövedéki szabályokban foglaltaktól eltérően – nem kistermelőként saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében – értékesíti, az értékesített párlat adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, amely után jövedéki bírságot szabhat ki a hatóság. Ennek mértéke 20 ezertől egészen 200 ezer forintig terjedhet. Akkor is jövedéki bírságra számíthatunk, ha a nyilatkozatban nem valós adatokat tüntetünk fel.