Mi mindennel trükköznek a húsvéti sonkánál? Tudják-e a vásárlók, mi a különbség a 800 és a 3000 forintos sonka között? Mitől gyorspácolt a gyorspácolt, és mitől hagyományos a hagyományos? Húsvét közeleg, ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra!
A füstölthús-termékek egész éves forgalmának negyede a húsvét előtti napokban generálódik, tehát pontosan ez az az időpillanat, amikor tisztán kell, hogy lásson az ember a húsvéti sonkák palettáján.
1. Hol van a disznón a sonka rész?
– A sonka, így a füstölt sonka sem testrésze a sertésnek. Ami a köztudatban sonkaként szerepel, az füstölt karaj, füstölt tarja, füstölt felsál, illetve dió, ez utóbbi a comb legnemesebb, gömbölyű része, valamint a lapocka. A sertésnek rengeteg testrészét felfüstölik, ezekből mind készül húsvéti sonkának való.
2. Milyen húsvéti sonkák közül választhatok?
– Két nagy kategóriát különböztetünk meg: hagyományos füstölésű termékek és gyorspácolású sonka. Részletes leírásuk alább:
3. Mennyiért vehetek húsvéti sonkának valót?
– Gyorspácolásút már 800-900 forintért vásárolhatunk a boltokban ilyenkor, de kilója legalább 2000 forint annak a sonkának, ami biztosan hagyományos füstölésű termék.
4. Mitől drágább ennyivel az egyik a másiknál?
– A hagyományos füstölésű sonkánál az érlelési, füstölési idő több hét vagy hónap is lehet, sokkal több vele a munka. A gyorspácolású termék napok alatt elkészül, és mehet a bolti forgalomba.
5. Mi van a gyorspácban?
– A gyorspác voltaképpen páclé. Ebben találhatók ízfokozók, fűszerek, miegymás Az MNO által megkérdezett szakember már olyat is látott, amelyikbe étkezési keményítőt tettek azért, hogy könnyebben szeletelhető legyen a sonka Édesítőszereket is tehetnek bele, ennek célja az, hogy a fűszereket könnyebben tudják bevinni a húskészítménybe. A páclevet pedig beinjektálják a húsba.
6. Hogyan tudom a legbiztosabban megkülönböztetni a hagyományosat a gyorspácolásútól?
– Ha kezünkbe vesszük a sonkát, már az állagán is érezhető a különbség, nem is elsősorban a színén, mert azzal még mindig lehet trükközni. A hagyományos füstölésű sonka kemény, masszív hús, a gyorspácolásúban már benne van az a víz, amit a hagyományos sonka majd akkor fog felvenni, amikor megfőzzük otthon. Amikor gyorspácolású sonkát vásárol a fogyasztó, akkor bizony vizet is vásárol benne. Csomagolásában pedig lékiválás is megjelenhet, erről be lehet azonosítani. Minden szó felesleges volna erről, ha betartanák, hogy rá kell írni, gyorspácolású vagy hagyományos füstölésű sonkával állunk-e szemben.